Naša eurozastupnica i stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić objavila je novi broj newslettera - mjesečnika I'M - koji izdaje s ciljem informiranja javnosti o događajima vezanima za EU i Hrvatsku.

http://hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-milanoviceva-vlada-je-ra...

http://hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-milanoviceva-vlada-je-ra...

http://hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-rezultat-rada-ove-vlade-...

Neuspješan mandat nesposobne vlade

U uvodnoj riječi naša je eurozastupnica decidirano istaknula što je tema novog boja - precizna, metodološki utemeljena analiza aktualnog stanja u Hrvatskoj. Drugim riječima, konkretnim makroekonomskim pokazateljima temeljito je razotkrila Milanovićeve obmane o „rastu“. Kako će reći Maletić - „Hrvatska je na dnu koji god pokazatelj uspoređivali“. To je, nažalost, posljedica „rada“ vlade na odlasku. I dok SDP obmanjuje o „rastu“, u Hrvatskoj je život sve teži i teži, sve smo udaljeniji od standarda EU… Država tone iz lošijeg u gore. No, to ćemo promijeniti 8. studenog!

Na putu prema dolje

Koautorskom člankom eurozastupnice Maletić i članice HDZ-ova Odbora za financije i Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Darije Jurice Vuković „otvoren“ je novi broj newslettera I'M.

Detaljna analiza makroekonomskih pokazatelja pokazuje žalosnu stvarnost - Hrvatska tone u siromaštvo! Citat: „Hrvatska, iako punopravna članica, sve više zaostaje za ostalim članicama EU. Nezaposlenost, siromaštvo i broj blokiranih  rastu, kao i iseljavanje talenata i visokoobrazovanih mladih osoba.“ Sapient sat! 

Provoz roba nije „rast“

Tek jedna sličica: vlada na odlasku hvali se „robnim izvozom“, no istina je - Hrvatska je zahvaljujući prednostima EU članstva povećala trgovinu robama inozemnog podrijetla! „Prodaja dobara i roba proizvedenih u drugim državama nije motor gospodarstva i ne može generirati održiv i dugoročan rast. (…) U vremenu kada sve države istočne Europe rastu od 3 do 4 posto, ova vlada za Hrvatsku planira puno manje i svjesno je tjera u siromašenje“, navod je to iz članka.

Konkurentnost - u skupini sa začelja

Ivana Petričko,  asistentica naše eurozastupnice, usporedila je pak Hrvatsku s drugim državama - na temelju međunarodnih analiza konkurentnosti. Rezultati istraživanja pokazuju, dakle, da Hrvatska značajno zaostaje za državama EU. Citirala je rezultate istraživanja Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Laussane (Godišnjak svjetske konkurentnosti, 2015) koji je Hrvatsku svrstao među najlošije države po konkurentnosti između razvijenih ekonomija.

Potpuni debakl

Maletić je u autorskom članku „Korištenje EU fondova u republici Hrvatskoj“ pažnju posvetila još jednom „uspjehu“ vlade na odlasku. Hrvatska najlošije koristi europske fondove, što potvrđuje i izvješće Europske komisije koje je decidirano navelo da je Hrvatska - dvije godine zaredom - na zadnjem mjestu. Citat: „Apsurdno je da Vlada tek sad, nakon gotovo četiri godine lošeg rada, krajem srpnja 2015. osniva Nacionalni koordinacijski odbor za europske strukturne i investicijske fondove u RH. A značajan pak dio sredstava ostat će neiskorišten i morat će se vratiti u EU blagajnu!

Hrvatska gubi priliku za gospodarski rast, dok ministar Grčić ili ne razumije EU proračun i fondove, ili namjerno i svjesno obmanjuje javnost tvrdnjama da su rezultati „sjajni“.

Fiskalni nered

Glavni savjetnik u Direkciji za statistiku Hrvatske narodne banke dr. sc. Davor Galinec analizirao je uspješnost fiskalnih konsolidacija RH i usporedivih novih država članica. Autor naglašava da je jedan od glavnih razloga neefikasnosti fiskalne konsolidacije izostanak rada ove vlade na povećanju učinkovitosti javnog sektora.

Mjesečnik I'M u cijelosti možete pročitati na linku:

http://issuu.com/ivanamaletic/docs/im910_2015/3?e=9048185/30915381