Naša eurozastupnica i stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić objavila je novi broj newslettera - mjesečnika I'M - koji izdaje s ciljem informiranja javnosti o događajima vezanima za EU i Hrvatsku.

http://hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-hrvatska-je-neslavni-rek...

http://hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-rezultat-rada-ove-vlade-...

http://hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-siguran-gubitak-800-mili...

Enormno zaduživanje i nikakvi rezultati 

Naša financijska stručnjakinja u uvodniku se osvrnula na brzorastući javni dug induciran enormnim zaduživanjem Milanovićeve vlade - projekcije su da će u 2016. prijeći 90 posto udjela u BDP-u. Reforme su potpuno izostale - u ključnim trenucima Vlada je potpuno pasivna. Zabrinuta je jedino za svoju predizbornu kampanju i - ostanak na vlasti. Maletić je eklatantnu neuspješnost vladajući da ponude ikakvo smisleno rješenje za dugogodišnje urušavanje gospodarstva potkrijepila podacima ljestvice globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma - Milanovićeva vlada šesta je najlošija na svijetu! Od 144 promatrane države - na 138 je mjestu! Pokušaje obmane javnosti marketinškim trikovima - svakim novim danom pobijaju, dakle, objektivna, neovisna i međunarodna istraživanja i analize.  

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-milanovic-je-peljeski-most-ismijav...

Grčić pao i na popravnom

Eurozastupnica Maletić se u autorskom članku („Informacijski sustav za EU fondove - kašnjenje iz 2013. ponavlja se i za razdoblje 2014-2020“) osvrnula na „rad“ Grčićeva Ministarstva regionalnog razvoja i regionalnih fondova - koje ponovno kasni s uspostavom informacijskog sustava za upravljanje fondovima EU-a (MIS) za programsko razdoblje 2014-2020. Sada pak kreću s izradom potpuno novog informacijskog sustava, jer je ovaj prošlogodišnji - neupotrebljiv! Dodala je da izgradnjom novog MIS-a u ministarstvu „bacaju“ novac i gube dragocjeno vrijeme za akreditaciju sustava. 

http://hdz.hr/vijest/eu/grcic-ponovno-ne-zna-uspostaviti-software-za-eu-...

Voda - znanstveni pristup upravljaju

Povjerenik EK za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas u članku „Istraživanje i inovacije u području voda“ naveo je da će riječne poplave utjecati na oko 300.000 ljudi godišnje do 2015. Spomenuo je Hrvatsku - unatoč obilju vodnih resursa postoje drugi izazovi koji zahtijevaju znanstvena rješenja u očuvanju kvalitete podzemnih voda. Odnosno - opsežna poljoprivredna proizvodnja! Zanimljiv podatak za čitatelje - navodnjavanje u Europi koncentrirano je uzduž Mediterana, gdje neke države koriste više od 80 posto ukupne slatkovodne apstrakcije za poljoprivredu.

Nova faza grčke krize

Grčki eurozastupnik Georgios Kyrtsos (pučanin iz stranke Nova Demokracija) u svom se članku bavi novom fazom grčke krize te ističe da Grčkoj još uvijek nedostaje opsežna gospodarska politika koja bi mogla adresirati njezine strukturne probleme - i otvoriti put stabilnom i dinamičnom gospodarskom razvoju. Procjenjuje da će grčka kriza (od)igrati dominantnu ulogu u europskoj politici tijekom sljedećih mjeseci.

Više o eurozoni 

Slijedi autorski članak predsjednika HDZ-ova Odbora za financije dr. sc. Tomislava Ćorića, docenta na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, o tečajnom mehanizmu ERM 2. Ulasku u eurozonu prethodi, naime, dvogodišnji boravak članica u tečajnom mehanizmu ERM 2 - nakon čega se procjenjuje njihova spremnost na ulazak u monetarnu uniju. Naš financijski stručnjak detaljno je pojasnio provedbu kriterija iz Maastrichta - koji su doneseni s ciljem smanjenja inflacijskih pritisaka koji bi se s pojedinih država članica mogle lako prenijeti i na ostale.  

Mjesečnik I'M u cijelosti vam je dostupan na donjem linku:

http://issuu.com/ivanamaletic/docs/im78_2015