Naša eurozastupnica i stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić objavila je novi broj newslettera - mjesečnika I'M - koji izdaje s ciljem informiranja javnosti o događajima vezanima za EU i Hrvatsku.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-hrvatska-tone-dok-dr...

http://hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-milanoviceva-vlada-je-ra...

http://hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-rezultat-rada-ove-vlade-...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-hrvatska-i-dalje-dal...

Naslijeđeni, gorući problemi

Uvodno slovo napisala je naša eurozastupnica - naglasivši da nova vlada dobiva niz gorućih problema nastalih zbog nemara, sporosti i neznanja bivše vlade. Samo jedan primjer, ali eklatantan - predujam od 26 milijuna eura iz Inicijative za zapošljavanje mladih trebao bi biti potrošen do svibnja 2016., no, prvo, sustav još nema dozvolu za rad i, drugo, Agencija za reviziju sustava provedbe programa EU (ARPA) nije dobila nijedan dokument na provjeru. Zaključno - proces akreditacije nije niti započet!

Investicije i (ne)zaposlenost

Dr. sc. Davor Galinec (glavni savjetnik u Direkciji za statistiku HNB-a) u autorskom je članku („Začarani krug investicija i (ne)zaposlenosti u Hrvatskoj“) pomno cizelirao korelaciju investicija i stope (ne)zaposlenosti. U odnosu na pretkrizno razdoblje, udio investicija u BDP-u u Hrvatskoj smanjen je na razinu nižu od one u EU, stoga je - napisao je - otpočeo trend divergencije na području investicija. A to se događa i sa stopom nezaposlenosti - u odnosu na pretkrizno razdoblje razlika između stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u odnosu na EU povećala se s pet postotnih bodova na 6,4 postotna boda. Otuda - za ostvarivanje fleksibilnosti i sigurnosti - potreba za sveobuhvatnim reformama.

Nezaposlenost mladih - akutni problem

Eurozastupnica Maletić u članku „Provedba europskih mjera za mlade u Republici Hrvatskoj“ u središte pažnje stavila je zabrinjavajući položaj mladih u Hrvatskoj, napose alarmantni (negativni) trend iseljavanja. Pojasnila je europske mjere za poticanje zapošljavanja mladih, posebno onu „Garancija za mlade“. To je, naime, strateška platforma na razini EU odnosno integrirani paket mjera kojim se sve osobe mlađe od 25 godina nastoje što brže aktivirati na tržištu rada. Taksativno je navela prihvatljive aktivnosti te pojasnila izvore financiranja.

„Vlada koja je upravo otišla izgubila je svojim neradom i sporošću 200 milijuna eura iz razdoblja 2007.-2013. koji će Hrvatskoj biti oduzeti na kraju 2016., a novoj Vladi kad su u pitanju mladi ostavila da u četiri mjeseca odradi ono što oni nisu mogli u tri godine jer niti jedan euro iz Inicijative za mlade nije isplaćen (…)“, napisala je.

Bankovna unija - EU odgovor na krizu

Darija Jurica Vuković (članica HDZ-ova Odbora za financije te Odbora za regionalni razvoj i EU fondove) u koautorstvu s Ivanom Dvornikom (asistent u briselskom uredu eurozastupnice Maletić) pojasnili su bankovnu uniju. Ona je osmišljena kao odgovor na (financijsku) krizu i počiva na tri stupa: jedinstvenom nadzornom mehanizmu, jedinstvenom sanacijskom mehanizmu i jedinstvenom sustavu osiguranja depozita. Na poziv Vijeća 2012. izrađeno je, naime, Izvješće četvorice predsjednika o izgradnji Ekonomske i monetarne unije u kojem je predstavljen plan, među inim, (i) uspostave bankovne unije. U članku su detaljno objašnjena sva tri (spomenuta) stupa.

EU novac - pomoć radnicima

U članku „Europski fond za prilagodbu globalizaciji“ naša eurozastupnica Maletić - u koautorstvu s Lucijom Basić (stažistica u briselskom uredu eurozastupnice Maletić) detaljno je čitateljima predstavila ova europski fond - namijenjen za pomoć radnicima koji su uslijed (svjetske) financijske krize izgubili radno mjesto te njihovu reintegraciju na tržište rada.
Države članice mogu, naime, (za)tražiti sredstva iz EGF-a nakon što su utvrđena značajna otpuštanja povezana s ekonomskim poremećajima na način da nadležno tijelo države članice pripremi i pošalje prijavu EK. Nakon primitka prijave, EK procjenjuje zahtjev i podnosi ga proračunskom tijelu EU na odobrenje. Postupak dobivanja sredstava detaljno je razložen u nastavku članka. I Hrvatskoj su sredstva dostupna, a nadležno je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Što je postignuto, a što nas očekuje

Kao što znate, Nizozemska je od Latvije preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU. U članku „Kraj luksemburškog i početak nizozemskog predsjedništva - Što je u prethodnih pola godine postignuto, a što nas očekuje“ eurozastupnica Maletić je zajedno s Ivanom Petričko (asistentica eurozastupnice Maletić) je dala osvrt na luksemburško predsjedanje - s naglaskom na pojedine politike, poput one porezne.

Mjesečnik I'M u cijelosti možete pročitati na linku:

http://issuu.com/ivanamaletic/docs/i_m_sije__anj_2016