Eurozastupnica Ivana Maletić objavila je novi broj newslettera - mjesečnika I'M - koji izdaje s ciljem informiranja javnosti o događajima vezanima za EU i Hrvatsku.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-hrvatska-tone-dok-dr...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-hrvatska-tone-dok-dr...

http://hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-rezultat-rada-ove-vlade-...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-hrvatska-i-dalje-dal...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-porazavajuci-rezulta...

Uvodna riječ

Uvodnu riječ napisala je naša eurozastupnica - naglasila je da Europska komisija u svojim projekcijama predviđa da će gospodarski rast u Hrvatskoj u 2016. biti 2,1 posto. Dobrom kombinacijom mjera fiskalne konsolidacije, strukturni reformi i uspješnim korištenjem EU fondova - istaknula je Maletić - moguće je ostvariti još veći rast. Podizanje konkurentnosti, ulaganja u istraživanje i razvoj, inovacije, transferi novih tehnologija, modernizacija proizvodnje, otvaranje izvora financiranja poduzetnicima - uvjet su za otklanjanje makroekonomskih neravnoteža.

Milanovićeve četiri neuspješne godine

U članku „Makroekonomska kretanja u Hrvatskoj: stanje na kraju 2015. i predviđanja u Zimskim ekonomskim prognozama“ eurozastupnica Maletić - u koautorstvu s Darijom Juricom Vuković - pažnju je posvetila stanju hrvatskog gospodarstva. Hrvatska se, naime, nalazi u postupku prekomjernog deficita i onom makroekonomskih neravnoteža. Prema podacima Eurostata, Hrvatska je 2011. bila na petom mjestu po BDP-u per capita u usporedbi s novim državama članicama. A tri godine kasnije, pala je na samo dno te nakon Bugarske i Rumunjske u 2014. je zabilježen najniži BDP per capita.

O potencijalnim obvezama države

Dr. sc. Davor Galinec - u članku „Kako (i koliko) potencijalne obveze države mogu utjecati na rast duga opće države?“ - detaljno je razložio potencijalne obveze države. Eurostat je, naime, krajem siječnja objavio podatke i potencijalnim obvezama i nenaplativim kreditima za 28 država članica u 2014.

„Iako je Eurostatova statistika potencijalnih obveza država članica novijeg datuma i njena se kvaliteta kontinuirano poboljšava, njene pokazatelje treba oprezno interpretirati prije donošenja bilo kakvih ozbiljnijih zaključaka koji bi mogli imati implikacije po vođenje fiskalne politike zemlje“, napisao je.

EU revizorski sud i program Obzor 2020

Hrvoje Mamić u članku „Izvješće EU revizorskog suda o korištenju EU fondova“ objasnio je pogreške koje se u korištenju EU fondova. Europski revizorski sud, kao neovisni vanjski revizor, štiti interese poreznih obveznika EU. U članku „Financiranje inovativnih poduzeća i projekata kroz program Obzor 2020 (Horizon 2020)“ Marko Curavić prikazao je program Europske unije za potporu i financiranje istraživanja i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. Poticanje vrhunske znanosti, vodstvo u industriji i pružanje odgovora na izazove modernog društva - tri su stupa ovoga programa.

EU potpore za izgradnju domova za starije osobe

U članku „Mogućnosti financiranja izgradnje domova za starije osobe“ Ivana Petričko pažnju je posvetila sufinanciranju iz EU fondova projekata izgradnje i opremanja domova za starije osobe. Te izdvojila otvorene natječaje za ove projekte. Najniža vrijednost potpore, odnosno najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 1,5 milijuna kuna, dok maksimalni iznos ne može prijeći prag od 15 milijuna kuna.

Mjesečnik I'M u cijelosti možete pročitati na linku:

https://issuu.com/ivanamaletic/docs/i_m_velja__a_2016./3?e=0