Naša eurozastupnica i stručnjakinja za financije Ivana Maletić osvrnula se u tematskom članku na najnovije procjene jedne od najuglednijih svjetskih agencija za mjerenje kreditnog rejtinga - Standard & Poor's koja je Hrvatskoj smanjila izglede iz stabilnog u negativne. 

Inače, kreditni rejting Hrvatske bio je tema članka objavljenog u informativnom mjesečniku I'M u siječnju ove godine.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-eu-fondovi-kao-pokre...

Može i gore od smeća!

Maletić je naglasila da su ekonomski trendovi u EU pozitivni, a Europska središnja banka mjerama značajno utječe na otvaranje novih, povoljnijih izvora financiranja. Za veći investicijski potencijal pojedine države potrebne su pak snažnije strukturne reforme i - pametna fiskalna konsolidacija.

- Zanimljivo je kako je zadnja ocjena kreditnog rejtinga koju je tada dala agencija Standard & Poor's  izgledala kao optimistična prognoza jer su naši građani očekivali samo loše pa je ovaj stabilan ostanak u rangu spekulativnog razreda odnosno smeća izgledao dobro. Najnovije ocjene iz srpnja ove godine pokazuju, međutim, da Vlada u Hrvatskoj može - i gore od lošeg! Zbog lošeg rada, pasivnosti i nereagiranja na probleme vrlo nizak rang stabilnog spekulativnog razreda promijenjen je u negativan. Svi koji su mislili da je smeće najlošiji rang u kojem se Hrvatska može naći - prevarili su se! Vlada je pokazala da može i gore od smeća! - istaknula je Maletić.

Sve dalje od EU

I dok sposobne vlade povlače novac iz EU fondova za razvojne investicijske projekte - aktualna vlast u Hrvatskoj bilježi neuspjeh do neuspjeha. I deficit i javni dug su izmakli kontroli, dok se radna mjesta svakodnevno gase.

- Loše ocjene Hrvatske proizlaze iz činjenice da Vlada ne provodi strukturne reforme i pametnu fiskalna konsolidaciju, ne koriste se EU fondovi, ne otvaraju se izvori financiranja srednjim i malim poduzetnicima, ne poboljšava investicijska i poslovna klima, ne vodi stabilna i konzistentna porezna politika. Nema strategije rasta i razvoja, dugoročnih investicijskih planova te otvaranja prema investitorima. Deficit i dug su izmakli kontroli i u zoni smo brzog rasta. Radna mjesta se gase, a Hrvatska živi od kapljica koje padnu iz država članica!

Članak u cijelosti možete pročitati na linku:

http://ivana-maletic.com/index.php/vijesti/item/849-kreditni-rejting-hrv...

NATJEČAJI ZA PODUZETNIČKE PROJEKTE

U drugom pak tematskom članku Maletić je pažnju posvetila natječajima za poduzetničke projekte otvorenima od travnja. No, mnogim je poduzetnicima dobivanje kredita velika prepreka, a nadležno ministarstvo još uvijek nije pokrenulo nove instrumente i izvore financiranja. 

- Minimalan iznos potpore - odnosno EU sufinanciranja je - 500.000 kuna. S obzirom da potpora ne smije prelaziti 35 posto odnosno 45 posto vrijednosti projekta - ukupno ulaganje treba minimalno vrijediti 1,1 milijun kuna. Mikro, mali i srednji poduzetnik treba samostalno osigurati 600.000 kuna za ulaganje najniže prihvatljive vrijednosti bilo iz vlastitih izvora ili putem kredita. Apsurd je da ako se udio privatnog sufinanciranja prijavitelja podmiruje iz vlastitih izvora, prijavitelj prilikom predaje projektne prijave mora dostaviti izjavu ovjerenu od strane javnog bilježnika da sufinanciranje projekta podmiruje iz vlastitih izvora i dokaz da ima namjenski deponirana oročena sredstva od dana predaje projektne prijave do sklapanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava na iznos ukupne vrijednosti projekta umanjene za iznos traženih bespovratnih sredstava i iznos povrativog PDV-a. Rijetko koji poduzetnik može sebi priuštiti izdvojena oročena sredstva koja mjesecima čekaju početak provedbe projekta, a onda još mjesecima trošenje tijekom provedbe. Navedeno očito ne zabrinjava ministra zaduženog poduzetništvo - kao niti mali broj prijavljenih projekata! Iako je potražnja poduzetnika za financiranjem projekata ogromna - i za očekivati je bilo da će se već tijekom prvih nekoliko mjeseci od objave natječaja prijaviti stotine projekata.

Članak u cijelosti možete pročitati na linku:

http://ivana-maletic.com/index.php/vijesti/item/848-natjecaji-za-projekt...