U Europskom parlamentu odgođena je rasprava o preporukama koje bi Europska komisija trebala slijediti u pregovorima sa SAD-om oko Transatlantskog trgovinskog sporazuma (TTIP). Za vođenje pregovora, naime, nadležna je EK, dok je ukupno završeno devet krugova pregovora.

Korist za mala i srednja poduzeća

Za Dnevnik HTV-a odgađanje rasprave i detalje oko TTIP-a iz Strasbourga komentirao je naš eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a) Andrej Plenković. Izdvojio je da TTIP donosi korist gospodarstvima država članica EU. 

- Prijedlog rezolucije - o čijem je sadržaju glasovanje odgođeno - trebao je dati dodatne smjernice Europskoj komisiji. Ona je, naime, nadležna za vođenje trgovinskih pregovora. Sporazum je usmjeren na stvaranje gospodarske koristi - da se i u Hrvatskoj poveća BDP za više od 0,1 posto, koliko je trenutni rast prema izračunu Eurostata. Korist će osjetiti mala i srednja poduzeća, ali i domaća trgovina - jer se očekuje veća trgovinska razmjena sa SAD-om.

Više informacija za javnost

Plenković je istaknuo da pregovori nisu bili dovoljno transparentni - iz mistifikacija se stvorio niz strahova. Stoga, treba vrlo jasno kazati hrvatskoj javnosti da se ne mora bojati GMO hrane koja bi bila po nižim standardima nego u EU.

- Vrlo je bitan dogovor o mehanizmu rješavanja sporova između ulagača i država - da bi ulagačima mogla biti osigurana međunarodna arbitražu, ako ih država dovede u nepovoljan položaj administrativnim odlukama. Održano je devet krugova pregovora i oni će se nastaviti. Od početka nije bilo jasno hoće li sporazum ratificirati EP i Vijeće - ili će ga pak ratificirati nacionalni parlamenti. A što će, u konačnici, ovisiti o samom sadržaju sporazuma. On će - u svakom slučaju - pridonijeti rastu BDP-a, većoj zaposlenosti i trgovinskoj razmjeni Hrvatske i SAD-a. Stoga - ovaj sporazum treba podržati!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-suica-milanoviceva-vlada-mora-bolje-in...

MILOŠEVIĆ: NOVA RADNA MJESTA I INVESTICIJE!

Osim eurozastupnika Plenkovića, na TTIP se za Dnevnik HTV-a osvrnuo naš saborski zastupnik (i koordinator svih ekonomskih odbora HDZ-a) Domagoj Ivan Milošević. Naglasio je da sporazum otvara Hrvatskoj niz prilika za oporavak gospodarstva. 

- TTIP donosi korist i SAD-u i EU - nova radna mjesta i ulaganja. Za Hrvatsku se, naime, otvaraju mnoge prilike.