HDZ-ov eurozastupnik Andrej Plenković (HDZ) primio je danas odgovor povjerenika za zapošljavanje, socijalnu politiku i uključenost Europske komisije Lászlóa Andora na pitanje koje je postavio 11. srpnja - može li se i kako novcem iz europskih fondova pomoći hrvatskim radnicima/otpremnicima koji su nakon našeg ulaska u EU postali tehnološki višak uslijed ukidanja carinskih službi na granici s članicama Unije.

Povjerenik Andor je naglasio da je EK svjesna izazova s kojima se hrvatsko tržište rada suočava. Stoga je Komisija - kao što je to zastupnik Plenković i sugerirao u pitanju - potvrdila da će se iz Europskog socijalnog fonda (ESF) financirati mjere izobrazbe i prekvalifikacije radnika/otpremnika. Njih je oko 500, procjenjuje se, u špediterskim tvrtkama postalo višak. 

Osim toga, potpora se pojedinačno nudi i svakome otpuštenom radniku, o čemu zainteresirani mogu zatražiti dodatne infomacije od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, nadležnog tijela za operativni program ESF-a u Hrvatskoj. Primivši odgovor, Plenković je izjavio: 

- Sad je odgovornost na službama Vlade RH. Neka otpuštenima olakšaju situaciju te donesu adekvantne mjere koje će pripomoći njihovom novom zapošljavanja. Uostalom, iz ESF-a nam je već odobreno 60 milijuna eura. Treba ih samo znati kvalitetno iskoristiti. 

EK i RH, naime, upravo započinju razgovore o programima koje će u razdoblju od 2014. do 2020. poduprijeti ESF. U tom bi kontekstu svakako trebalo razmotriti i mjere pomoći otpuštenim radnicima/otpremnicima carinskih službi. 

Odgovor Europske komisije u cijelosti možete pročitati  u privitku:

 

PrivitakVeličina
odgovor_ek.pdf66.22 KB