Što možete poduzeti kako bi u dijalogu s vlastima BiH obvezali Rafineriju nafte Brod na ubrzanu modernizaciju i na usvajanje europskih standarda zaštite okoliša i time spriječili daljnje onečišćenje zraka koje ugrožava zdravlje stanovnika Slavonskog Broda? - tako glasi pitanje koje je Andrej Plenković jučer postavio Europskoj komisiji.

HDZ-ov eurozastupnik, po dobrom običaju, temeljito se pripremio prije no što se obratio EU vladi. U višekratnim kontaktima s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem upoznao se s mjerenjima kvalitete zraka koja pokazuju da su stanovnici Slavonskog Broda i okolice prekomjerno izloženi svakovrsnim štetnim plinovima - sumpornom dioksidu, sumporovodiku, dušičnim oksidima, benzenu, ozonu… što im znatno narušava kvalitetu života i zdravlja. Najgore je zimi.

- Budući da je riječ o problemu prekograničnog karaktera, EK bi u kontaktu s nadležnim tijelima BiH morala poduzeti odgovarajuće mjere da se Rafinerija što prije uskladi s europskim propisima iz područja zaštite okoliša. HDZ snažno podupire sve reforme koje susjedna i prijateljska država poduzima na putu prema članstvu u EU, pri čemu je važno ispunjavati i europske ekološke standarde za dobrobit građana BiH, a u ovom slučaju i Hrvatske - zaključio je Plenković.