Na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta održana je rasprava o prioritetima Nizozemske - koja je preuzela predsjedavanje Vijećem EU u prvoj polovici 2016. Prioritete je predstavio nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders.

Članstvo kao prekretnica

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković upitao je ministra Koendersa na koji način Nizozemska namjerava organizirati podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u EU - koje će označiti prekretnicu za europski put BiH. Plenković je snažno podržao namjeru BiH da učini sljedeći korak u institucionalnom približavanju EU nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Dodao je da je ovo pitanje posebno osjetljivo za Nizozemsku te podsjetio da je EP prošle godine usvojio rezoluciju o 20. godišnjici genocida u Srebrenici.

Politika proširenja EU

Voditeljica naše delegacije u EP-u (i potpredsjednica Izaslanstva za odnose s BiH) Dubravka Šuica istaknula je da je BiH izuzetno bitna u kontekstu politike proširenja EU tijekom predsjedavanja Nizozemske. Založila se da ministar Koenders prihvati zahtjev BiH za članstvo u EU. Napredak BiH prema EU imat će kohezivni učinak na funkcioniranje zemlje i prevenirati mogući negativni utjecaj najavljenih referenduma u entitetu Republici Srpskoj.

Interes za BiH

Ministar Koenders je zahvalio na iskazanom interesu hrvatskih eurozastupnika za BiH te istaknuo da je u kontaktu s vodstvom BiH u vezi planiranog podnošenja zahtjeva za članstvo u EU do kraja siječnja - o čemu postoji odluka Predsjedništva BiH. Kazao je da će Nizozemska, kao predsjedajuća država, korektno primiti zahtjev za članstvo te ga proslijediti Vijeću - koje će ocijeniti vjerodostojnost zahtjeva BiH u kontekstu politike novog pristupa EU prema BiH.

Potpora i doprinos eurozastupnika

Govoreći o predstojećem referendumu o Sporazumu o pridruživanju između EU i Ukrajine koji će se održati u travnju u Nizozemskoj, Plenković je upitao ministra kako eurozastupnici mogu pomoći u raspravi u Nizozemskoj uoči referenduma s ciljem ostvarivanja pozitivnog rezultata. Pritom je ponovio i osobnu spremnost na snažan angažman.

Ministar Koenders je kazao kako će nizozemska Vlada voditi kampanju u prilog pozitivnog rezultata savjetodavnog referenduma. Naglasio je, nadalje, da je potpora i doprinos eurozastupnika u raspravi dobrodošla - uvažavajući sve okolnosti delikatnosti ovakve nacionalne debate.