Na poziv ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a) Andrej Plenković sudjelovao je na 8. Kijevskom forumu o sigurnosti u organizaciji zaklade „Open Ukraine“. 

Plenković je - zajedno s premijerom Jacenjukom, bivšim premijerom Litve Andriusom Kubiliusom i predsjednikom estonskog parlamenta Eikiem Nestorom - sudjelovao na panelu pod nazivom „Vrijednosti i mobilizacija demokracije“. A uvodna izlaganja održali su i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko te predsjednica Litve Dalia Grybauskaite.

Potpora mirnoj reintegraciji teritorija

Podržavši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, u svom je izlaganju Plenković kazao da ruska agresija na Ukrajinu - nelegalna aneksija Krima i privremena okupacija dijelova oblasti Donjecka i Luganska - krši sve ključne međunarodne i bilateralne ugovore te dovodi u pitanje temeljne vrijednosti globalnog poretka. Iskazao je potporu Ukrajini u provedbi Sporazuma iz Minska i mirne reintegracije dijelova Donbasa i Krima. Sugerirao je Ukrajincima, također, korištenje hrvatskog iskustva - modela mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/model-mirne-reintegracije-hrvatskog-podunavl...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-u-ukrajini-iskoristiti-izvozni-proizvo...

Financijska pomoć Ukrajini

Plenković je, nadalje, govorio o snažnoj političkoj i gospodarskoj potpori EU koja se manifestirala nizom rezolucija EP-a i zaključaka Vijeća, kao i izdašnoj financijskoj pomoći od preko 11 milijardi eura. Osvrnuo se na zaključke sastanaka na vrhu EU-Ukrajina, kao i Istočnog partnerstva u Rigi koji su prepoznali europske aspiracije Ukrajine i naznačili daljnju liberalizaciju viznog režima. Dodao je da je izgledno da će režim restriktivnih mjera prema Moskvi biti produljen i nakon Europskog vijeća u lipnju. 

Više od 2 milijuna prognanika

Naš je eurozastupnik izvijestio o nizu aktivnosti Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine koje podupiru provedbu Sporazuma o pridruživanju, kao i Europske reformske agende koje se odnose na reforme ustava, izbornog sustava, pravosuđa, javne uprave, borbu protiv korupcije te paket gospodarskih reformi. Plenković je upozorio na strašne posljedice „hibridnog rata“ - koji je odnio 7.000 života i više od 2 milijuna građana učinio prognanicima. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-predsjedao-prvim-sastankom-o...

Susret s Klimkinom i Semerakom

U Kijevu je Plenković razgovarao i s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom i supredsjedateljem Odbora za pridruživanje, zastupnikom u Vrhovnoj Radi Ostapom Semerakom.