Predsjednik Izaslanstva EP-a za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine Andrej Plenković sudjelovao je na 4. sjednici Parlamentarne skupštine Istočnog partnerstva (Euronest) u Erevanu - prijestolnici Armenije. Na sjednici su sudjelovali članovi Euronesta - zastupnici EP-a i parlamenata zemalja Istočnog partnerstva - Armenije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine. Ova parlamentarna skupština zadužena je za promicanje političkih i gospodarskih odnosa između EU i zemalja Istočnog partnerstva.

Naš eurozastupnik Plenković se susreo i s armenskim predsjednikom Serzhom Sargsyanom.  

Reforma politike susjedstva 

Plenković je na sjednici govorio o rezoluciji o ruskoj agresiji na Ukrajinu te potrebi poštivanja Sporazuma iz Minska. Zauzeo se za mirnu reintegraciju okupiranih područja, kao i snažnu potporu Ukrajini na putu prema EU kroz provedbu Sporazuma o pridruživanju.

Naš eurozastupnik je sudjelovao i u raspravi o rezoluciji u povodu stote godišnjice genocida nad Armencima, kao i o uključivanju predstavnika civilnog društva iz Bjelorusije u Istočno partnerstvo. Podsjetio je da će se ove godine raspravljati o reformi politike susjedstva EU koju vodi povjerenik Johannes Hahn, a čemu će u velikoj mjeri pridonijeti i ideje za poboljšanje suradnje koje su zastupnici iznijeli na Skupštini.

Individualan pristup EU 

Niz država uključenih u Euronest opterećeno je kriznim situacijama i zamrznutim konfliktima te je ključna promjena ruske politike koja svojim susjedima treba dopustiti autonomno biranje svoje strateške političke orijentacije. Plenković je zaključio da je politika susjedstva ključna za vanjskopolitički kredibilitet EU te se zauzeo za fleksibilni, diferencirani i individualni pristup EU prema svakoj od država uključenih u Istočno partnerstvo - poštujući njihove reformske sposobnosti i stratešku orijentaciju.