Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (i predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine) Andrej Plenković u Kijevu se kao član izaslanstva o EP-a - predvođenog predsjednikom Odbora za vanjske poslove Elmarom Brokom - susreo se s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, premijerom Arsenijem Jacenjukom, predsjednikom ukrajinskog parlamenta (Vrhovna Rada) Vladimirom Groysmanom i ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom. Te predsjednicima parlamentarnih stranaka, predstavnicima međunarodnih organizacija i nevladinih udruga.

Nakon niza sastanaka s visokim ukrajinskim dužnosnicima, Plenković je na konferenciji za novinstvo govorio o trenutnoj situaciji u Ukrajini i napore koje EU ulaže u stabilizaciji turbulentne političke situacije u ovo zemlji. Prije svega, to je golema humanitarna pomoć i zbrinjavanje prognanika iz ugroženih područja.

Mirna reintegracija - teritorijalna cjelovitost

Plenković je pritom istaknuo potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i pomoć EU u mirnoj reintegraciji privremeno okupiranih područja Donbasa i ilegalno anektiranog Krima. Naglasio je značaj provedbe Sporazuma iz Minska te podržao ustavne reforme u cilju decentralizacije.  

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-u-ukrajini-o-provedbi-dogovora-iz-mins...

Osnaživanje institucija i - reforme

Istaknuo je potom važnost provedbe Sporazuma o pridruživanju - vodiča ukupnih političkih, gospodarskih, pravnih i socijalnih reformi. Ponovio je doprinos EP-a u jačanju institucionalnih kapaciteta Vrhovne Rade za obavljanje europskih poslova. A za čiju implementaciju je zadužen upravo naš eurozastupnik - kao predsjednik Delegacije EP-a za Ukrajinu. 

Golema humanitarna pomoć EU

Osvrnuo se i na golemu humanitarnu pomoć Ukrajini u zbrinjavanju prognanika i izbjeglica, kao i makrofinancijsku pomoć. Istaknuo je da je posebno važno da Ukrajina nastavi reforme u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite ljudskih prava. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-bruxelles-snazno-podupire-europski...