Predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine Andrej Plenković je u suradnji s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Elmarom Brokom (CDU) organizirao otvoreni sastanak Delegacije za Ukrajinu. Povod sastanka bio je posjet poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve patrijarha Filareta Bruxellesu.

Daljnja potpora EP-a

U raspravi, kojoj su nazočili brojni eurozastupnici i više od stotinjak gostiju, Plenković je poručio da će EU i dalje pomagati Ukrajini u provedbi Sporazuma iz Minska te mirnoj reintegraciji privremeno okupiranih područja u ustavnopravni poredak:

- Odbor za pridruživanje osigurat će stručnu potporu i nadzor provedbe Sporazuma o pridruživanju te nedavno usvojene Agende za pridruživanje s naglaskom na političke, gospodarske, pravne i sektorske reforme, a osobito borbu protiv korupcije.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/model-mirne-reintegracije-hrvatskog-podunavl...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-u-ukrajini-o-provedbi-dogovora-iz-...

Za europsku Ukrajinu

Njemački pučanin Brok ponovio je da će se nastaviti zalagati za Ukrajinu, jer ona ima pravo birati svoju buduću orijentaciju: 

- EP će i dalje podupirati vrijednosti slobode i demokracije te raditi zajedno s ukrajinskim partnerima na njihovom europskom putu. Rusija mora pritom ispuniti svoje obveze i prestati s kršenjem međunarodnog prava te okupiranjem dijelova susjednih suverenih država.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/brok-i-plenkovic-zatrazili-da-eu-pojaca-prit...

Pomoć EU ključna

Naš glavni cilj je postati punopravna članica EU i to je razlog zašto se dogodio Euromajdan! - istaknuo je patrijarh Filaret te naglasio da je ključno da EU pomogne Ukrajini u situaciji kada je suočena s ekspanzionističkom politikom Rusije. Patrijarh Filaret govorio je o važnosti moralnih vrijednosti, istine i pomirbe u vremenu agresije na Ukrajinu.