Još jedno uistinu veliko priznanje našem eurozastupniku Andreju Plenkoviću! U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava Hrvatski helsinški odbor uručio je Plenkoviću nagradu „Miko Tripalo“ za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde. Kao voditelj izbornog izaslanstva EP-a u Ukrajini inzistirao je na poštivanju visokih standarda ljudskih prava te je zaslužan za iniciranje i usvajanje rezolucije EP-a o Vojislavu Šešelju - navodi se u obrazloženju HHO-a. 

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-iz-kijeva-ukrajinci-izabrali-europu-i-mir

http://hdz.hr/vijest/eu/video-usvojena-plenkoviceva-rezolucija-o-seselju...

Briga o EU vrijednostima

Zahvalivši se HHO-u na dodjeli nagrade, Plenković je istaknuo da kao eurozastupnik nastoji brinuti o svim europskim vrijednostima, koje je Hrvatska preuzela članstvom u EU i Vijeću Europe. 

- Hrvatska treba zauzeti čvrst i principijelan stav prema hibridnoj agresiji na Ukrajini, te iskazati solidarnost i potporu ukrajinskom narodu. Ukrajina predstavlja test vjerodostojnosti vanjske i sigurnosne politike EU, te njezine politike proširenja, susjedstva, kao i energetske politike. EP će pomoći Ukrajini da reintegrira okupirana područja u ustavno pravni poredak zemlje te da se približi EU.

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-bruxelles-snazno-podupire-europski-put...

Zaštita prava

Napomenuo je, također, da je usvojena rezolucija EP-a ,,Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja'' imala tri cilja. A to su osuditi govor mržnje ratnog zločinca Vojislava Šešelja, pozvati Srbiju da pravno i politički reagira te upozoriti Haaški sud da je pogriješio puštanjem Šešelja na slobodu. 

- Reakcija glavnog tužitelja Brammertza na vraćanje Šešelja u haški pritvor dokazuje politički uspjeh usvojene rezolucije. Prioritet u mom radu će i dalje biti zaštita ljudskih prava te europskih i univerzalnih vrijednosti.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-ekspresni-ucinak-rezolucije-o-seselju-i-su...