Zajedno s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom i suprugom predsjednika Ukrajine Marinom Porošenko, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković otvorio je jučer Splitu ured Počasnoga konzulata Ukrajine u Hrvatskoj.

Dva prijateljska, vrlo slična naroda

- Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje. Na ovaj način Ukrajina šalje poruku ne samo Splitu, nego i Dalmaciji i cijeloj Lijepoj Našoj. Počasni konzul Ukrajine u Splitu Ivica Pirić afirmirao se u toj prijateljskoj zemlji i sportski i profesionalno, s aktivnim angažmanom na političkoj i društvenoj sceni. Među ostalim, pomagao je djeci koja su bila žrtve agresije na Ukrajinu - istaknuo je Plenković u svom obraćanju.

Naglasio je da za Hrvatsku predstavlja čast i obvezu činjenica da je Ukrajina bila među prvim zemljama, a i prva među članicama Ujedinjenih naroda, koje su nas priznale:

- Osobno sam imao prigodu i prije kao diplomat i europski zastupnik, što činim i sada kao predsjednik Vlade, puno raditi na unapređenju naših odnosa. Riječ je o dva prijateljska naroda, dva vrlo slična naroda. Kad se bolje upoznamo, još jasnije vidimo koliko poveznica postoji između Ukrajine i Hrvatske, koliko smo jedni drugima bliski i slične slavenske kulture.

Teritorijalni integritet Ukrajine

Podsjetio je da se Ukrajina, kao i Hrvatska početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, sada nalazi u teškom i zahtjevnom razdoblju te da je dio njenog teritorija okupiran - iako je riječ o velikoj zemlji koja ima 45 milijuna stanovnika, a površinom je 11 puta veća od Hrvatske.

Kazao je da je naša zadaća da, temeljem iskustva koje smo sami prošli, nastojimo pomoći Ukrajini da reintegrira okupirana područja:

- Eksperti koji su uspješno sudjelovali u mirnoj reintegraciji Hrvatskog Podunavlja već prenose svoja bogata znanja i iskustva našim ukrajinskim kolegama kroz međudržavnu radnu skupinu.

Predsjednik Plenković je napomenuo da se pomalo zaboravlja da je u prošle četiri godine u Ukrajini poginulo 10.000 ljudi, a tri milijuna ih je prognano iz svojih domova:

- Hrvatska ima čvrst i dosljedan stav o teritorijalnom integritetu Ukrajine te želi pridonijeti širim naporima međunarodne zajednice da ona ponovno uspostavi državnopravni poredak na cijelome svom teritoriju.

Zajednička europska i atlantska budućnost

Poručio je da je drugi važan aspekt suradnje dviju zemalja potpora Ukrajini na njenome EU putu. Upravo je Hrvatska snažno zagovarala sklapanje sporazuma o pridruživanju između Europske unije i Ukrajine:

- Hrvatska će i dalje stajati uz Ukrajinu na njenome europskom putu, kao i uz njene ambicije da postane članica Sjevernoatlantskoga saveza. U svemu tome nastojat ćemo njegovati naše bilateralne odnose, našu trgovinsku i turističku suradnju, gospodarsku razmjenu... Vrijedi spomenuti da je čak 80.000 Ukrajinaca prošle godine posjetilo Hrvatsku.

Siguran sam da ćemo nastaviti graditi zajedničku europsku budućnost i snažno partnerstvo između Hrvatske i Ukrajine. Slava Ukrajini, slava Hrvatskoj! - zaključio je predsjednik Plenković.