Prvi puta predsjednica HDZ-a pozvana je na summit EPP-a uužem formatu, tj. isključivo za članice Europske unije. Predsjednica Kosor jepozvana na sastanak kao premijerka "zemlje članice na čekanju", kakose navodi u priopćenju EPP-a. Riječ je o sastanku koji se uvijek organiziraprije summita čelnika 27 zemalja članica EU-a, koji se održava u nedjelju 23.listopada.

Na sastanku EPP-a sudjeluju i čelnici triju europskih institucija,predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, Europske komisije Jose ManuelBarroso i Europskog parlamenta Jerzy Buzek. Predsjednica Kosor je izrazilazadovoljstvo što "ima priliku sjesti za stol" s kolegama iz EU-a,koji će razgovarati o rješavanju dužničke krize. Dodala je da će u traženjutoga rješenja u temelju biti "solidarnost i odgovornost".

Istaknula je da će se uskoro navršiti godinu dana kako je uHrvatskoj na snazi zakon o fiskalnoj odgovornosti te da je u smjernicamagospodarske i fiskalne politike u sljedeće dvije godine jasno naznačenosmanjenje javnog duga i deficita.

Kriza kroz koju prolazi eurozona neće se odraziti na potporuhrvatskih građana koji se na referendumu trebaju izjasniti o ulasku u Europskuuniju, izjavila je u Meiseu. "Mislim da će potpora hrvatskih građanki i građana biti zaistavažna i velika", izjavila je predsjednica Kosor po dolasku na sastanakčelnika Europske pučke stranke odgovarajući na pitanje može li se kriza kojaveć dvije godine potresa eurozonu odraziti na potporu građana na predstojećemreferendumu.