U Bruxellesu je na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta izglasovan Nacrt mišljenja o proračunu EU za 2015. godinu. Naša zastupnica (i članica tog odbora) Ivana Maletić predložila je u ime europučana (EPP), kao tzv. izvjestiteljica u sjeni, niz amandmana. Svi do jednog su - prihvaćeni! 

Europoruka nesposobnoj vladi

Europska komisija (EK) u partnerskim sporazumima s državama članicama i svojim operativnim programima treba inzistirati na razvojnim projektima i pokretačima rasta poput otvaranja izvora financiranja srednjim i malim poduzetnicima te na taj način usmjeravati sredstva proračuna u stvaranje inovativne, kreativne i konkurentne Europe - naglasila je Maletić obrazlažući amandmane.

- Hrvatska je pala još za dva mjesta na ljestvici konkurentnosti, što bi trebala biti nova, tko zna koja jaka poruka Vladi RH da ne radi dobro. I to što je Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku prihvatio naše amandmane nedvojbeni je signal aktualnoj vlasti u RH da napokon posluša dobronamjerne savjete HDZ-a, savjete koji su kao kvalitetna inicijativa prepoznati i u EP-u - istaknula je Maletić za hdz.hr nakon što su u Bruxellesu prihvaćeni svi njezini prijedlozi.

Povjerenje EPP-a

Nakon što je uspješno prezentirala stajalište europučana o proračunu EU, naša je eurozastupnica imenovana EPP-ovom izvjestiteljicom u sjeni u još jednom predmetu - a to je „Izvješće o prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o ustupanju i kvaliteti statističkih podataka za postupak u slučaju makroekonomskih neravnoteža“.