Nakon prošlotjedne sjednice Međuparlamentarnog izaslanstva Europskog parlamenta i Bosne i Hercegovine u Strasbourgu, sastao se Odbor za vanjske poslove EP-a. Tema - zaključci strazburškog sastanka. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/suica-i-stier-na-sastanku-izaslanstva-ep-za-...

Za europsku BiH

Eurozastupnica Šuica - ujedno i potpredsjednica parlamentarnog Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom - istaknula je da se stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mogu očekivati prvi pomaci BiH prema EU. Političari u BiH svjesni su nužnosti provođenja reformi. 

- Zabrinjavajuće je da - prema anketama - više od 50 posto građana BiH vjeruje da BiH nikada neće postati članica EU. No, hrvatska EPP delegacija spremna je pomoći toj zemlji na europskom putu!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-usvojena-rezolucija-o-bih-veliki-iskor...

Odlučnost u provođenju reformi

Predsjednik Odbora Elmar Brok naglasio je da je Daytonski ugovor bio jedini put da se zaustavi rat u BiH te naglasio da se o tom sporazumu treba ozbiljno razgovarati - jer BiH u ovakvom stanju teško može biti dio EU:

- BiH je primjer države koja se može približiti EU samo ako poduzme odlučne korake i provede reforme! Određene etničke skupine blokiraju BiH na europskom putu - jer se ne mogu organizirati u funkcionalnu državu.