Troje pobjednika natječaja Znanjem do Europskoga parlamenta – Luka Buntić, Gloria Gudelj i Matea Miljuš – posjetili su ovaj tjedan Europski parlament. Njihov dolazak nagrada je za znanje koje su pokazali prilikom istraživanja povreda europske pravne stečevine. Eurozastupnica Zdravka Bušić je istaknula iznimnu važnost sudjelovanja mladih u politici:

- Ovo je izvrstan način za poticanje mladih ljudi da budu aktivniji te da s još više pozornosti prate važna društvena i politička zbivanja.

Prvi natječaj takve vrste

Povodom skandaloznoga slučaja Perković koji je obilježio ulazak Hrvatske u EU, zastupnica Bušić i njezin ured su u listopadu prošle godine raspisali natječaj kojim su pozvali sve studente hrvatskih sveučilišta i veleučilišta da cjelovito i nadasve kritički obrade zadanu temu Povrede europske pravne stečevine i iskustva drugih zemalja članica. 

Bio je to prvi natječaj takve vrste što su ga u Europskom parlamentu raspisali hrvatski zastupnici. Na natječaj se prijavilo više od sedamdesetero studenata iz cijele Hrvatske, iz svih područja društvenih znanosti. Stručno povjerenstvo, sastavljeno od asistenata iz Ureda zastupnice Bušić i znanstvenih novaka s Pravnoga fakulteta u Splitu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, nagradilo je tri najbolja eseja u kojima je zadana tema obrađena kritički i s komparativnim prikazom mogućih posljedica povreda 'acquis communitairea'.

U društvu uglednih diplomata

Pobjednici natjecanja upoznali su se s našim zastupnicima iz EPP-a koji su im ujedno i čestitali na uspjehu. Sudjelovali su na redovnom sastanku Paneuropske grupe EPP-a gdje je predavanje održala pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar-Kitarović. A posjetili su i ured Dubrovačko-neretvanske županije i njegovog predstavnika Hrvoja Butigana, te naše Veleposlanstvo pri Kraljevini Belgiji i Luksemburgu i veleposlanika Maria Nobila.