(VIDEO) Varaždinska županija. Kandidate „zelene skupine“ naše koalicijske liste Andreja Plenkovića, Ivanu Maletić i Milivoja Špiku (BUZ) u „gradu baroka“ srdačno je dočekao čelnik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak, koji je - uzgred rečeno - već navikao na njihove posjete:

- U zadnjih godinu dana naši su vrijedni eurozastupnici već pet puta posjetili varaždinski kraj, za razliku od onih SDP-ovih ili HNS-ovih koji ovdje „zalutaju“ samo u kampanji!

Manje poreza - više radnih mjesta

U stranačkim prostorijama održana je presica. Teme - aktualne: EU fondovi i oporavak gospodarstva. Plenković:

- Formula na kojoj se temelji program Europske pučke stranke glasi: iz krize, preko reformi, do rasta i razvoja. Fokus našeg programa je na poreznom rasterećenju malih i srednjih poduzetnika te poljoprivrednika koji u EU sačinjavaju 99 posto gospodarstva. Želimo da RH postane stabilan pravni, porezni i ekonomski okvir u kojem će kreativnost i genij hrvatskih ljudi moći doći do izražaja. 

Sumnjivo javno-privatno partnerstvo

Stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić posvetila je pak pažnju modelu javno-privatnog partnerstva za projekte javne infrastrukture - suspektnom modelu koji je u Varaždinskoj županiji ogorčio većinu građana. Slično kao predstečajne nagodbe na nacionalnoj razini. Umjesto JPP-a, preporučila je bolji model - bespovratna sredstva iz EU fondova! Još kad bi Grčić malo bolje slušao i razumio materiju, a ne optuživao EU za vlastite neuspjehe...

- Uvijek su bolje rješenje bespovratna sredstva od modela po kojem se poduzetnik zadužuje kako bi nešto izgradio, posebno u državama u kojima su uvjeti kreditiranja loši, kao što je to slučaj u Hrvatskoj. Ako i dobije kredit, kamatne stope izrazito su visoke - presretan je sa šest posto! No na Zapadu je već stopa od 3 posto nepovoljna te se pod tim uvjetima poduzetnik ne upušta su projekt. S jedne strane skupi JPP model, a s druge bespovratni novac. Pitanje je zašto Varaždinska županija bira ono prvo?! 

Po kulturi nas prepoznaju

Sljedeće postaje - Maruševec, Zlogonje i Klenovnik. Na obiteljskom gospodarstvu u vlasništvu Izidora Gladovića u Klenovniku raspravljalo se o poljoprivrednoj politici EU i ruralnom razvoju. 

U obilasku dvorca Trakošćan, sedmog najljepšeg dvorca u Europi, naši kandidati su istaknuli potencijale za razvoj turizma i gospodarski napredak, koji su i preduvjet za zaustavljanje depopulacije bednjanskog kraja.

Potom - Lepoglava. Naši su Briselci posjetili gradsku knjižnicu te Zadrugu lepoglavske čipke - kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Vrijedne hrvatske ruke kroz povijest su očuvale tradiciju!

Uspješan dan završen je predizbornim skupom u Ivancu. Donosimo glavne naglaske iz govora:

MALETIĆ: SDP-ovo diskrecijsko pravo

Vlada u predstečajnim nagodbama jednim poduzetnicima proizvoljno oprašta dugove, dok istodobno druge uništava - i to zdrave i kvalitetne poduzetnike! Tzv. SDP-ovo diskrecijsko pravo. Vlada je zbog neznanja kvalitetnu preporuku s razine EU pretvorila u lošu praksu kojom se ruše prilike za rast i razvoj umjesto da se stvaraju.

PLENKOVIĆ: Bez reformi nema oporavka!

Na raspolaganju su nam EU sredstva u vrijednosti od čak dvije trećine hrvatskoga godišnjeg proračuna! To je izuzetno važno za državu koja u svom budžetu za investiranje ima manje od dva posto. Vlada je rebalansima smanjila sredstva poljoprivrednicima i poduzetnicima, a izostanak strukturnih reformi pokazuje da neće biti rasta i zapošljavanja - što predviđa i recentna prognoza Europske komisije.

Nakon Varaždinske županije, kandidati naše pobjedničke liste danas će posjetiti Krapinsko-zagorsku.