Karamarko jena summitu Europske pučke stranke rekao kako nikad nije dvojio da Hrvatskazaslužuje mjesto među narodima ujedinjene i slobodne Europe te dodao kako svakiskepticizam u tome pogledu bio bi ne samo neopravdan, već i fundamentalnoprotivan političkoj viziji koju ovdje danas potvrđujemo.

Zatražio jepotporu EPP-a, najbrojnije frakcije u Europskom parlamentu, za ulazak Hrvatskeu Uniju 1. srpnja 2013., sa simboličkog mjesta, Doma naroda u Bukureštu gdje jeHrvatska 2008. pozvana u članstvo NATO-a.

"Hrvatskaje na korak do ulaska u Uniju nakon dugog i mukotrpnog puta, punog raznihblokada i opstrukcija. No, do tog cilja će nas dovesti samo predani ikontinuirani rad", istaknuo je Karamarko, predsjednik najjače oporbenestranke i članice EPP-a.

Istaknuo jekako je Unija za Hrvatsku prirodna težnja za razvoj i afirmaciju hrvatskognaroda u miru i slobodi te je pozdravio dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade zamir EU-u, "najuspješnijem mirovnom projektu nakon Drugog svjetskograta".

No, upozorioje da je Europa izložena "labirintima partikularnih interesa", da sezatvaraju oči pred raznim demagogijama i ekstremizmima što slabi koncept Europei frustrira građane.

"MiHrvati smo iskusili smo frustracije i nemoć razjedinjene Europe koja nije znalaili htjela zaustaviti agresiju i razaranja na svom jugoistoku 90-tih godina 20.stoljeća. To nas povijesno iskustvo potiče da podržimo viziju solidarne isnažne EU", istaknuo je Karamarko.