Povjerenik za proširenje Štefan Füle jučer je uime Europske komisije odgovorio na zastupničko pitanje o institucionalnoj (ne)ravnopravnosti Hrvata u BiH koje su zajedno postavili HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier i SDP-ov Tonino Picula. 

„Bošnjački“ Hrvat u Predsjedništvu 

Aktualnim ustavnim rješenjima i zakonima - navedimo samo jedan paradoks - brojnijim je Bošnjacima omogućeno da na izborima za članove Predsjedništva BiH preglasavaju Hrvate te da time nametnu, kao što je bio slučaj sa SDP-ovcem Željkom Komšićem, vlastitog kandidata za hrvatskog predstavnika u kolektivnome državnom poglavarstvu. 

U odgovoru Füle, inače član Češke socijal-demokratske stranke, ističe da unutar EU postoje različiti izborni modeli te da "Komisija potiče nadležna tijela BiH da iskoriste te različite pristupe kako bi izgradili konsenzus i osigurali jednaki tretman svih etnički skupina u izbornom postupku“.

- Odgovor potvrđuje da je rješavanje pitanja ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i građana od prioritetne važnosti za europsku perspektivu BiH. Iako EK ne nameće neko određeno rješenje, poziva nadležna tijela u BiH da osiguraju ravnopravnost uzimajući u obzir već postojeće modele u EU - komentirao je Stier.

Belgijski federalni model?

Dodao je kako bi više puta spominjani belgijski federalni model mogao poslužiti kao primjer u rješavanju pitanja ravnopravnosti hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda te zaključio:

- EK je potvrdila da europska perspektiva BiH ovisi o osiguravanju institucionalne ravnopravnosti.

Füle je snažnu političku poruku o ravnopravnosti (i) hrvatskog naroda kao preduvjetu europskog puta susjedne nam države odaslao - nipošto slučajno - upravo uoči svoga jučerašnjeg sastanka s političkim liderima BiH u Bruxellesu. Na kojem je, nastavno, zaključeno da će „lideri poraditi na izbornim modalitetima koji će zadovoljiti legitimne interese konstitutivnih naroda i ostalih, kao i na izboru dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH, a kroz izmjene Ustava i Izbornog zakona, a koji trebaju spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem od konstitutivnih naroda ili ostalih“. Ponovni sastanak bit će održan 10. listopada u Bruxellesu. 

HDZ-ova ofenziva

Stierovo zastupničko pitanje, kako je i sam naglašavao 5. rujna nakon što ga je bio postavio skupa s kolegom Piculom, dio je recentne HDZ-ove „BH-ofenzive“, ofenzive koju možemo sublimirati u već više puta izrečeno Karamarkovo stajalište - da europske BiH nema bez (ravnopravnosti) Hrvata. A opstanak naših sunarodnjaka u toj državi trebao bi biti, što HDZ konzekventno promiče, interes i svih stranaka u RH.

- Ovo predstavlja politiku koju je predsjednik HDZ-a najavio nedavno u Mostaru kada je rekao da će se pitanjem sudbine Hrvata u BiH baviti i europarlamentarci. Rješavanje pitanja ravnopravnosti hrvatskog naroda od presudne je važnosti za europski put BiH, put koji Hrvatska snažno podržava. Pitanje bosansko-hercegovačkih Hrvata dugo je bilo zanemarivano, ali to više ne smije biti tako - obrazlagao je tada Stier.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/stier-i-picula-za-ravnopravnost-hrvatskog-na...