Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica jučer je supredsjedala izvanrednom zajedničkom sastanku Odbora za vanjske poslove (AFET), Odbora za razvoj (DEVE) i Pododbora za ljudska prava (DROI). Razmijenjena su gledišta s dobitnicama Nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2016. godinu - Nadiom Murad (21) i Lamiyom Aji Bashar (18).

Pripadnice Jezitske zajednice

Europski parlament, naime, na kraju svake godine nagrađuje pojedince koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu. Ovogodišnje - 28. po redu dobitnice Saharov nagrade - dvije su pripadnice Jazidske zajednice, koje nakon što su pobjegle od mučenja i silovanja tzv. Islamske države, danas javno progovaraju o svojim iskustvima i okrutnim zločinima ISIL-a.

Nadia Murad i Lamiya Aji Bashar, kao i tisuće drugih djevojaka i žena iz svoje zajednice, 2014. nasilno su otete iz svojih domova i pretvorene u seksualne robinje militanata tzv. Islamske države.

Svijet ne smije zatvarati oči

Iako rijetki slučaj, Nadia i Lamiya uspjele su pobjeći iz zatočeništva džihadista i danas su glasnogovornice otetih i seksualno zlostavljanih i iskorištenih žena od strane ISIL-a.

Tijekom predsjedanja sastankom i u prisustvu dobitnica, zastupnica Šuica poručila je okupljenima:

- Nadia i Lamiya oličenje su neizmjerne hrabrosti i primjer su ženama širom svijeta da ne smiju trpjeti i šutjeti o zlostavljanjima kroz koje prolaze. One su, također, podsjetnik nama zastupnicima EP-a, ali i svjetskim vođama, da ne smijemo imati zatvorene oči i prekrižene ruke pred zločinima tzv. Islamske države. Međunarodna zajednica mora reagirati i spriječiti zločine i širenje džihadista, kako se stravična svjedočanstva Nadie i Lamiye ne bi ponavljala.

Više na…

Svečano uručenje Nagrade Saharov održat će se danas u Europskom parlamentu u Strasbourgu u 12:00 sati.

Dodjelu možete uživo pratiti na:

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/video?date=13-12-2016 ili na službenoj Facebook stranici Europskog parlamenta.

Za više informacija o ovogodišnjim pobjednicama posjetite:

http://www.europarl.europa.eu/news/hr/news-room/20161202STO54446/nadia-murad-i-lamija-aji-bašar-primaju-nagradu-saharov-za-slobodu-mišljenja.