Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica (ujedno i članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane) uputila je pismo Europskoj komisiji u kojem je upozorila na diskriminaciju potrošača istočnih europskih zemalja zbog razlika u deklaraciji, sastavu i okusu proizvoda. Šuica je zatražila da se uvede red na jedinstvenom tržištu EU. 

Zaštita građana na prvome mjestu!

Potaknuta aktualnim raspravama u EP-u o Transatlantskom trgovinskom sporazumu (TTIP) koji će liberalizirati trgovinu između Unije i SAD-a, Šuica je ukazala na probleme EU tržišta: 

- Istraživanja potvrđuju da EU tržište nije dovoljno usklađeno te da proizvodi lošije kvalitete završavaju na policama trgovačkih centara u novim članicama poput Hrvatske. Smatram da prvo moramo urediti europsko unutarnje tržište kako bismo mogli napraviti dobar posao sa SAD-om preko TTIP-a.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-trgovinski-sporazum-izmedu-eu-i-sad-po...

Status quo za potrošače 

Podsjetimo, Šuica je u prošlome mandatu upozorila tadašnjeg povjerenika EK za zaštitu potrošača Nevena Mimicu na proizvode s istim deklaracijama, a različitim svojstvima. Povjerenik je istaknuo da nacionalna tijela za nadzor i zaštitu potrošača nadgledaju nepravilnosti na tržištu pojedine države članice, a da Komisija nastoji unaprijediti i koordinirati efikasnost tih nacionalnih tijela. Nažalost, po tom pitanju u Hrvatskoj se još nije ništa promijenilo.