Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnici su danas raspravljali o Izvješću o napretku Srbije za 2015. godinu izvjestitelja Davida McAllistera.

Zastupnici hrvatske delegacije EPP-a u Europskom parlamentu podnijeli su niz amandmana na nacrt Izvješća koji se prvenstveno odnose na područje zaštite manjina, odnosa sa susjedima, ratnih zločina, a koji su usvojeni tijekom prošlotjednog glasovanja na Odboru za vanjske poslove.

U raspravi su sudjelovali (i) voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković.

Otkriti sudbinu nestalih u Domovinskom ratu

Šuica je iskazala zadovoljstvo što je izvjestitelj McAllister u tekst uvrstio većinu amandmana, posebna ona koja se odnose na prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i njenoj zastupljenosti u srbijanskom parlamentu.

- Duga je lista poslova koji predstoje Srbiji. Veseli me što je izvjestitelj David McAllister uvrstio većinu amandmana kojima smo utjecali na konačni tekst, a posebno ističem prava manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu i sudjelovanje Hrvata u Skupštini Srbije te pitanja autonomije Vojvodine i prihvaćanja njihove kulturne različitosti. Isto tako ukazujem na povrat hrvatskih kulturnih dobara, ali i konačno otkrivanje sudbine nestalih osoba iz Domovinskog rata. Prioritetno je uskladiti vanjsku politiku s politikom EU posebno u odnosu na Rusiju - ali i Bosnu i Hercegovinu - s obzirom da srbijanski premijer Vučić podržava najavljeni referendum u Republici Srpskoj, što je apsolutno neprihvatljivo.

Preispitati širenje jurisdikcije na druge države

Plenković je pozdravio otvaranje poglavlja 32 o Financijskom nadzoru i poglavlja 35 o Ostalim pitanjima - koje uključuje i normalizaciju odnosa s Kosovom. Dodao je kako je vrlo važno nastaviti reforme, posebno u području dva ključna sistemska poglavlja: 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost.

- Potrebno ostvariti adekvatnu zastupljenost manjina u lokalnim, regionalnim i nacionalnim predstavničkim i administrativnim tijelima, osigurati mogućnost korištenja manjinskih jezika u medijima i obrazovanja. Te je važno da Srbija omogući pronalazak nestalih osoba te nastavi suradnju u procesuiranju ratnih zločina s ICTY-om. Pozivam Srbiju da preispita sporni zakon - kojim se jurisdikcija neosnovano širi na područje susjednih država, uključujući i dvije članice EU i time dovodi do pravne nesigurnosti te ugrožava dobrosusjedske odnose.