U povodu obilježavanja Europskog dana jezika voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica u Bruxellesu je ugostila predsjednicu i članove Udruge za kulturu, umjetnost i turizam osoba oštećena sluha Hrvatske „Svijet tišine“. Predstavnici udruge - čiji je dolazak sponzorirao Ured zastupnice Dubravke Šuice - prisustvovali su konferenciji „Višejezičnost i jednaka prava u EU: uloga znakovnog jezika“.

Jednaka prava za sve

To je ujedno i povijesni trenutak za Europski parlament - jer su prvi put predstavljena 24 službena jezika te 31 znakovni jezik Europske unije. Oko 750 sudionika, kao i predstavnika nacionalnih medija, prisustvovalo je ovom događaju na kojem su redom sudjelovali ugledni članovi Europskog parlamenta, Europske komisije i organizacija civilnog društva. Konferencijom se želi pokazati kako jezična nasljeđa igraju važnu ulogu u ostvarivanju jednakih prava za sve.

Znakovni jezik - značajan dio komunikacije

Predsjednica Udruge „Svijet tišine“ Vanda Šagovac zahvalila se eurozastupnici Šuici te naglasila da joj je ovo prvo sudjelovanje vezano za znakovni jezik - što je jako važno s obzirom da se ovakvim događajima čuva znakovni jezik kao značajan dio komunikacije.

- Ovakvim događajima dajem podršku, ne samo u Europi nego i u svijetu kao zalog za buduće naraštaje.

Šuica je istaknula potrebu snažnije integracije u društvo osoba s oštećenima sluha.

- Nužno je nastojati konstantno integrirati osobe oštećenog sluha u društvo te im olakšavati svakodnevni život. Počašćena sam što sam bila u mogućnosti doprinijeti radu i trudu Udruge „Svijet tišine“ i njenih članova.