Poznato je da američki građani slobodno putuju Europskom unijom, dok građani Hrvatske, Bugarske, Cipra, Poljske i Rumunjske moraju ispunjavati zahtjevnu aplikaciju za vizu. Kanada pak zahtijeva vize za građane Bugarske i Rumunjske.

Kao članica Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa SAD, voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica više je puta uputila pitanje veleposlaniku EU u Washingtonu Davidu O'Sullivanu i američkom veleposlaniku u EU Anthonyju L. Gardneru, kao i Europskoj komisiji, o ukidanju viza za hrvatske građane.

Jednak tretman za državljane RH

Budući da Europska komisija još nije djelovala, odnosno nije donijela delegirani akt kojim se privremeno suspendira izuzeće od obveze posjedovanja vize za državljane treće zemlje, eurozastupnica Šuica je na jučerašnjem sastanku Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa SAD-om u Strasbourgu, uputila usmeno pitanje američkom veleposlaniku u EU Anthonyju L. Gardneru o ovome problemu.

- Ponovno želim podsjetiti da građani Republike Hrvatske, koja je članica NATO-a i Europske unije, trebaju imati jednak tretman i da se građani RH ne žele osjećati kao građani drugog reda. Stoga i ovom prilikom apeliram da se usprkos pojačanom strahu od terorizma i velikom valu migracija u svijetu trebamo inzistirati kod američke strane da se izjednači status svih zemalja članica kad je ukidanje viza u pitanju - kazala je Šuica.

Načelo reciprociteta

Američki veleposlanik u EU je odgovorio kako je svjestan ove problematike, no da mu je teško u ovom trenutku spekulirati koja će biti politika nove administracije Sjedinjenih Američkih Država. Unatoč tome, naglasio je kako se nada da će Trumpova administracija nastaviti dosadašnju prijateljsku suradnju s Europskom unijom te da će se nastaviti pregovori o ukidanju viza za građane Hrvatske, Bugarske, Cipra, Poljske i Rumunjske, što je u interesu obiju strana za razvoj gospodarstva i turizma.

Budući da je načelo reciprociteta ukidanja viza dio zajedničke vizne politike Europske unije, prema propisima EU-a koje su 2001. donijeli Europski parlament i Vijeće, te ako u roku 24 mjeseca treće zemlje ne isprave izostanak reciprociteta, to može biti razlog za obustavu ukidanja viza za građane tih trećih zemalja.

- No, treba ostati optimist u pogledu budućih pregovora o ukidanju viza za građane EU, imajući u vidu da je ovo bila izborna godina u Americi i da su transatlantski odnosi vrlo kompleksni, posebice što se tiče obrane i sigurnosti - zaključila je naša eurozastupnica