Na inicijativu voditeljice naše delegacije u Europskom parlamentu (potpredsjednice Žena Europske pučke stranke i zamjenske članice Odbora za prava žena i jednakost spolova) Dubravke Šuice u Bruxellesu je jučer održana konferencija na temu - „Ravnopravnost žena i muškaraca na radnom mjestu i u politici“. Na konferenciji su - uz eurozastupnike i zaposlenike Europskog parlamenta - prisustvovali i gosti iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta (ZŠEM).

Izazov i u najrazvijenijim demokracijama

Eurozastupnica Šuica je - uzimajući u obzir da je jednakost između žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije - istaknula da postizanje ravnopravnosti treba bi biti visoko na dnevnom redu.

- Postizanje ravnopravnosti spolova izazov je i u najrazvijenijim demokracijama. Sutra slavimo 60. obljetnicu Rimskih ugovora - kojima je uvedeno načelo jednakih plaća za jednaki rad žena i muškaraca u današnjoj Europskoj uniji. Iako je status žena u društvu značajno poboljšan, postoji još prostora za napredak. S obzirom da žene čine polovicu stanovništva, njihovim diskriminiranjem naše društvo ne koristi sve resurse i mogućnosti. Ali, ima i pozitivnih primjera kao što je lista HDZ/EPP za Europski parlament - na kojoj je bilo 80 posto žena te izbor Predsjednice Republike Hrvatske.

Tomc, Ribeiro, Leinert-Novosel…

O podacima i implikacijama neravnopravnosti spolova, govorile su: zastupnica u Europskom parlamentu Romana Tomc, predstavnica Europske komisije Fatima Ribeiro (Unit for Gender Equality) i dvije hrvatske znanstvenice, Smiljana Leinert-Novosel i Helena Štimac Radin. Eurozastupnica Tomc govorila je o ekonomskim aspektima razlike u plaći između žena i muškaraca te naglasila kako „prosječna razlika u plaći između spolova u EU iznosi 16,3 posto te kako žene češće rade na pola radnog vremena, na slabije plaćenim radnim mjestima i ne preuzimaju rukovoditeljske uloge“.

Ciklični tip karijere

O ravnopravnosti spolova u RH (1991. - 2017.) - između opredjeljenja i prakse - govorila je dr. Smiljana Leinert-Novosel, profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZG). Naglasila je da - unatoč većem postotku visoko obrazovanih žena na tržištu rada - manje ih je zaposleno od svojih muških kolega. Istaknula je da žene imaju ciklični tip karijere u smislu da nakon što postanu majke njihova karijera obično mora početi ispočetka.

Žene u znanosti i gospodarstvu

Predstavnica Europske komisije Fatima Ribeiro govorila je o ravnopravnosti spolova u Europskoj uniji s naglaskom na proces donošenja odluka. Naime, samo trećina znanstvenika i inženjera u Europi su žene. Također, 2013. godine žene su činile samo 17,8 posto članova odbora u najvećim javnim trgovačkim društvima u EU i samo 4,8 posto svih predsjednika tih odbora.

RH među tri zemlje EU

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova u RH, mr.sc. Helena Štimac Radin naglasila je da je „Republika Hrvatska među tri zemlje Europske unije koja ima ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova“ te je iznijela podatak da 80 posto Hrvata ne zna o postojanju zakona o ravnopravnosti spolova te informirala okupljene o daljnjem zakonodavno-institucionalnom okviru za provedbu politike ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj.

Ustrajati na unaprjeđivanju položaja žena

Na kraju konferencije, Šuica je - zajedno s govornicima i uzvanicima - poručila kako su ženska prava i ljudska prava, te je potrebno ustrajati na unaprjeđivanju položaja žena u našem društvu.