Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica delegacije Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom) Dubravka Šuica pomno prati stanje u BiH. Nakon održanog referenduma u entitetu Republika Srpska izjavila je:

 - Smatram da je ovaj referendum bio nepotreban i neustavan te da negativna retorika nikome ne ide u korist. Referendum koji je organizirala RS samo je jedan od pokazatelja neriješenih odnosa. Iako to nije referendum za odvajanje, ukazuje na činjenicu da su nacionalni odnosi u lošem stanju i da i ovog puta služe za podgrijavanje tenzija u predizborne svrhe, imajući na umu da će se lokalni izbori u BiH održati početkom listopada.

Potpora europskoj BiH

Šuica je istaknula da je potreban jači angažman međunarodne zajednice s ciljem smirivanja tenzija u BiH i potpore toj zemlji na njenom europskom putu.

- Uzimajući u obzir situaciju u Europi, smatram da nikome nije u interesu nestabilna BiH, te stoga naša politika i politika EU moraju biti odlučnije. U EU će se morati pokrenuti razgovori o post-daytonskom uređenju BiH ako se želi izbjeći eskalacija stanja u zemlji. Hrvatska, kao punopravna članica EU neće i ne može mirno promatrati stanje u BiH, a posebno zbog činjenice da Hrvati u BiH nemaju jednakopravan položaj. Stoga ćemo se maksimalno založiti da Hrvati budu konstitutivni narod jednako kao i ostala dva naroda i to bi trebao biti uvjet za ulazak u EU. Podsjetila bih da je upravo za vrijeme predsjedanja hrvatskog člana Predsjedništva prof. dr. Dragana Čovića, BiH predala zahtjev za članstvo. Stoga i ovom prigodom pozivam međunarodnu zajednicu, visoku predstavnicu Federicu Mogherini i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna i visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da se maksimalno angažiraju, pomognu smiriti tenzije i vratiti BiH na pravi, europski put.

35 PREGOVARAČKIH POGLAVLJA

Vijeće za opće poslove EU 20. rujna 2016. prihvatilo zahtjev BiH za kandidaturu za članstvo u EU. Ovi pozitivni signali sa zadnjeg sastanka Vijeća EU ozbiljna su prekretnica na europskom putu BiH. Počinje složeni proces pregovora s Europskom komisijom, odnosno ispunjavanje zahtjevnog upitnika, čime će institucije BiH imati priliku pokazati svoju usmjerenost prema europskim integracijama. Za očekivati je da će od 35 pregovaračkih poglavlja najteže biti ono o pravosuđu, u sklopu kojeg će se naći i položaj Hrvata u BiH.