Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a Dubravka Šuica uputila je pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru i predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku. Povod - otvoreno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije.

Za nastavak razgovora

Šuica u pismu kronološki navodi slijed događaja od 1991. godine do danas. Pismom želi pomoći da se izbjegnu pogrešne interpretacije te omogući nastavak razgovora. Kao dugogodišnja članica Hrvatskog sabora - ali i kao zastupnica Europskog parlamenta - u drugom mandatu svjedoči da je Hrvatska uvijek poštovala međunarodno pravo i njegovu primjenu. Smatra da je jedini put ka rješenju stalni dijalog između dvije države članice na miran i konstruktivan način.

Prijateljske države i saveznice

Napominje da su Hrvatska i Slovenija ušle u Europsku uniju s istom zajedničkom granicom i tako funkcionirale godinama. Šuica, također, napominje da su suglasni u preko 90, a imaju različita stajališta oko 10 posto granice, no i mnoge zemlje članice imaju slične probleme i rješavaju ih mirno te u dobroj vjeri. Stoga se nada kako će dvije prijateljske zemlje i zemlje saveznice prevladati razlike i doći do, za obje strane, prihvatljivog rješenja.

Pismo eurozastupnice Šuice u cijelosti (na engleskom jeziku) možete pročitati u privitku: