"Nismo zadovoljni brzinom u procesu ratifikacije, još 17 zemalja članica treba to učiniti. Ja ću danas zatražiti pomoć kako bi se ubrzao postupak ratifikacije. Mislim da smo to zaslužili", rekao je Karamarko koji prvi put kao predsjednik stranke sudjeluje na sastanku čelnika EPP-a, koji se tradicionalno održavaju pred summite EU-a.

Na pitanje da komentira izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je u kontektsu pitanja Ljubljanske banke, rekao da je u slovenskom parlamentu potrebna dvotrećinska većina za ratifikaciju pristupnog ugovora, Karamarko je rekao da tu treba biti "pametan i trezven".

"U svakom slučaju tu trebamo biti pametni i trezveni jer mi naprosto moramo ratificirati pristupni ugovor, naprosto moramo ući u EU-u 1. srpnja sljedeće godine. Svakako da ćemo s našim kolegama u Sloveniji obaviti adekvatne razgovore oko toga. Znam da je to za njih osjetljivo pitanje, ali mi ćemo biti principjelni u nekim stajalištima i mislim da ćemo svakako naći rješenje", rekao Karamarko dodajući da će tijekom summita EPP-a imati nekoliko bilateralnih susreta, među kojima je moguć i sastanak sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.
Karamarko je komentirao i pitanje europskih integracija zemalja jugoistočne Europe, najavivši da će HDZ pomagati "našim istočnim susjedima da što prije postignu standarde kako bi mogli započeti pristupne pregovore s EU-om".

"Znam koliko je to naporan put, jer smo ga i mi morali proći. Apsolutno smo za to, međutim inzistirat ćemo da se ispune i zadovolje potrebni kriterije što smo i mi morali učiniti", rekao je.
Za Srbiju je rekao da "mora doživjeti temeljite reforme".

"Ja sam se nekoliko puta kritički osvrtao na izjave (srbijanskog predsjednika) Tomislava Nikolića. Ako je to europejski put Srbije, koja se, čini mi se ipak lagano okreće velikosrpskom, miloševićevskom i šešeljevskom fašizmu, zašto ne izreći tu riječ, onda to sigurno nije dobro. Budno pazimo i pratimo što se tamo događa i morat ćemo imati adekvatne odgovore na sve ono što nam stiže iz ovakve Srbije. Ja se nadam da su toliko svjesni odgovornosti za sudbinu srpskog naroda, koji doista može svoj prosperitet doživjeti jedino u EU-u. Mislim da je pred njima dug i naporan put", rekao je Karamarko.