Ivana Maletić i Andrej Plenković - naš pobjednički europski duo - u Sesvetama su, na poziv predsjednika Područnog odbora HDZ-a Ante Plazonića, održali tribinu ''Mogućnosti članstva Hrvatske u EU''. „Plava dvorana“ bila je tog petka, 11. travnja, pretijesna za sve zainteresirane, kojima se uvodno obratio prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Andrija Mikulić:

Slučajni Milanović - bešćutni Josipović

- Poput diletantske SDP-ove vlade, ni Grad Zagreb nije prepoznao novonastale mogućnosti članstva u EU, pa dosad Bandićeva administracija, kao samostalni nositelj, nije povukla ni centa od dostupnih sredstava iz europskih fondova! 

Osvrnuo se i na skorašnje europske izbore:

- S našim sjajnim, iskusnim i ozbiljnim kandidatima HDZ će ponovno pobijediti 25. svibnja, što će biti uvertira za pobjedu i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima koji bi se - da SDP želi dobro svom narodu - održali istodobno. Skinut ćemo ovu nesposobnu, nenarodnu i slučajnu vladu, ali i socijalno bešćutnog predsjednika RH!  

Sljedeći je govorio nositelj pobjedničke liste pobjedničke HDZ-ove koalicije za euroizbore Andrej Plenković:

SDP-ovo rasulo i korupcijske afere

- Nakon 1. srpnja i našega punopravnog članstva u Europskoj uniji, Kukuriku vlada samo pronalazi načine kako obezvrijediti i dovesti u pitanje taj mukotrpni, 20-godišnji projekt pristupanja. Izigravali su dogovorena pravila inzistiranjem na lex Perković, nisu ponudili adekvatne mjere za izlazak iz Procedure prekomjernog deficita, nisu pripremili projekte za povlačenje novca iz europskih strukturnih i investicijskih fondova... Odgovorni su za katastrofalnu situaciju u gospodarstvu. Svakodnevno svjedočimo korupcijskim aferama i aroganciji visokopozicioniranih SDP-ovaca. Razočarali su hrvatske građane, a među njima i dobar dio birača koji ih je izabrao.

Lista HDZ-a i partnera, nastavio je Plenković, ima najbolje kandidate - već dokazane radom, silnim aktivizmom u Europskom parlamentu, što priznaju sve kolege u Strasbourgu ili Bruxellesu: 

- Cilj nam je 25. svibnja ostvariti tri pobjede. Prvo, da Jean-Claude Juncker, kao kandidat EPP-a, postane predsjednik Europske komisije. Drugo, da naša lista ponovno dobije najveći broj glasova. Treće, da HDZ pojedinačno dobije najviše mandata od svih stranaka u RH. Stranka je konsolidirana, naš program je sve prepoznatljiviji u javnosti. Stoga sam uvjeren, štoviše, siguran u ponovni uspjeh!

Neumorna ekspertica za EU fondove 

Na kraju se mnogobrojnim Sesvećanima, članovima i simpatizerima HDZ-a, obratila i naša stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić, koja je na tribinu - neumorna kakva jest - pristigla ravno iz Varaždina gdje je mladima održala još jednu u nizu svojih savjetodavnih konferencija o mogućnostima koje nudi EU:

- U okviru EU budžeta Hrvatskoj praktično stoji 12 milijardi kuna godišnje na raspolaganju, a to su sredstva koja bi trebala potaknuti gospodarski rast i biti dodatni prihod osiromašenome domaćem proračunu. Umjesto toga, svakodnevno se šokiramo prateći nekompetentnost, sporost, neznanje i traljavost SDP-ove vlade u pripremi dokumentacije i raspisivanju natječaja za projekte. Dosad smo u EU proračun uplatili više od 2,4 milijarde kuna članarine! A EU je predviđala da ćemo povlačiti tri puta više od toga, a ne da ćemo uplaćivati tri puta više nego što povlačimo! Kakvog li apsurda! Hrvatska de facto financira bogate zapadne članice, a katastrofalna brojka od 32,7 % siromašnih u zemlji i dalje svakodnevno raste, i sve više mladih nastavlja bježati u potrazi za poslom!?

Zatiru razvojne projekte i poduzetnike!

No to nije sve! Govor na tribini prekratak je da bi se primjereno opisao „nadrealni“ diletantizam aktualne vlasti:

- Nevjerojatno je da su pri zadnjem rebalansu proračuna povećani rashodi za 522 milijuna kuna, a istodobno su smanjena davanja za pripremu razvojnih projekata, kao i poticaji za srednje i male poduzetnike! A Europska je komisija u redovitom izvješću upozorila Hrvatsku da je ključ za izlazak iz krize upravo poticanje malih i srednjih poduzetnika te povlačenje sredstava iz EU fondova!  - zaključila je Maletić.

HDZ-ovi su eurozastupnici u devet mjeseci, u biti, odradili Vladin posao: obišli su sve županije, gradove i općine, upoznali ih s mogućnostima koje im se članstvom u EU nude, savjetovali o konkretnim projektima, poučavali kako pripremiti dokumentaciju... Građani su prepoznali njihov trud, što će se i pokazati na euroizborima u svibnju!