Hrvatska demokratska zajednica organizira niz tribina kojima je cilj promicati značaj ulaska Hrvatske u Europsku uniju.  Tribinama, uz stranačke dužnosnike i članove, nazoče i građani koji izravno od predavača mogu dobiti odgovore na konkretna pitanja vezana uz regionalne
interese povezane sa ulaskom u Europsku uniju.

Od članstva Hrvatske u EU,  političke i ekonomske koristi će imati njezine sadašnje, a još više buduće generacije, što će se ogledati u većoj stabilnosti i sigurnosti, neograničenom pristupu tržištu, izdašnijim razvojnim fondovima i većim mogućnostima za izravna ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, kazala je na tribini u Virovitici Marija Pejčinović Burić, saborska zastupnica HDZ-a i voditeljica izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Republike Hrvatske u EU. „U prvoj godini članstva Hrvatska će imati na raspolaganju 491 milijun eura za izravna plaćanja u poljoprivredi i 300 milijuna eura za ruralni razvoj te nesmetan pristup fondovima EU“, istaknula je na tribini kojojje uz brojne stranačke dužnosnike iz Virovitičko-podravske županije nazočio i predsjednik Gradskog odbora  HDZ-a i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Regionalne teme dominirale su na tribini koju je u Pazinu organizirao Županijski odbor HDZ-a Istarske  županije, a na kojoj je o hrvatskom putu prema EU govorio državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković.  "Bliskost Istre zapadnom mentalitetu, poznavanje mentaliteta
Talijana, Austrijanaca i Slovenaca, velika je prednost u ostvarivanjima europskih projekata kojih je do sada u Istri bilo oko 140", naglasio je Plenković . Bilo je riječi i o budućnosti projekta zaštite boškarina za koju je državni tajnik Plenković  naglasio da se u EU apsolutno vodi računa o regionalnim posebnostima i da se takvi projekti posebno štite i podupiru, jer ciljevi zajedništva u EU su graditi, a ne rušiti.


Plenković je posebno istaknuo angažman predsjednice Vlade i HDZ-a Jadranke Kosor u svim segmentima pregovora s EU, od "odmrzavanja" pregovora, pokretanja timova, usklađivanja zakonodavstva do završetka pregovora. Nadam se da će svi politički subjekti će s državničkom dostojanstvenošću podržati europske integracije Hrvatske, naglasio je uvodno govoreći predsjednik   ŽO HDZ-a Istre  Marino Roce. Istaknuo je kako je HDZ zatvaranjem pregovora s EU ostvario jedan od povijesnih ciljeva Republike Hrvatske.