Europska komisija (EK) kontinuirano upozorava Milanovićevu vladu da ne iskorištava EU fondove, ne provodi strukturne reforme, ne kreira povoljne uvjete za poduzetništvo... A da je ova vlada znala iskoristiti samo prednosti članstva u EU - sada bi gospodarstvo raslo stopama od više od 2 posto! A ne od 0,2 - kako prognozira EK. Što je najmanji rast BDP-a u EU, manji čak i od Grčke! U prijevodu - SDP će i dalje osiromašivati hrvatske građane.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-prognozi-ek-hrvatska-je-postala-...

Tragikomični Maras 

Što, međutim, SDP-ova vlada radi? Kontinuirano osiromašuje građane, a onda im se s dva populistička i kratkoročna poteza pokušava umiliti u izbornoj godini. Vlada jednostavno ne razumije gospodarske probleme i ništa strateški ne poduzima! - upozorila je naša eurozastupnica i financijska stručnjakinja Ivana Maletić u nedavnom gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“. Kirurški preciznim argumentima pomela je pod s ministrom Gordanom Marasom - tragikomičnim tumačem Milanovićevih „uspjeha“.

Prenosimo ključne poruke Ivane Maletić:

Moscovici ispljuskao Vladu

Sjetimo se samo zimskih prognoza iz 2014. - EK je upozorila da naše gospodarstvo u 2015. može rasti 1,2 posto. Ali pod uvjetom da se iskorištavaju fondovi EU, provedu strukturne reforme, otvore izvori financiranja srednjim i malim poduzetnicima, stvori povoljno poslovno okruženje... Vrlo jasno su, dakle, u Bruxellesu pobrojali što sve trebamo napraviti. 

Odgovorili su tada čak i na pitanje koje reforme trebamo provesti. Ali, povjerenik EK za ekonomsku i monetarnu politiku Pierre Moscovici napominje da Vlada RH ne samo što ne provodi preporučene reforme, nego pribjegava isključivo ad hoc rješenjima. Jednokratnim, dugoročno lošim rješenjima. Uslijed kojih je Hrvatska i dalje na kraju kolone država članica EU.

Agonija „novog početka“

Briga za građane se iskazuje dugoročnim planiranjem u svrhu njihovoga boljeg života. A ne ovo što radi Milanovićeva vlada - kontinuirano ih osiromašuje, a onda im se s dva populistička poteza u izbornoj godini pokušava umiliti, uvjeriti ih da nešto dobro radi. Ova vlada ništa ne radi dobro! Nužni su dugoročni strateški potezi u kontinuitetu, a ne kratkoročna rješenja. 

Vi, g. Maras, očito ne razumijete da će ljudi - ako nemaju posla - za dva mjeseca ponovno biti u dugovima. Nakon otpisa duga, stići će novo suočavanje sa stvarnošću i nesposobnošću Vaše vlade da pokrene zapošljavanje. Ne razumijete da je 15 posto naših građana na razini bijede, a 30 posto ih je siromašno!

Jedni rade - drugi troše na PR

EK je na početku 2014. predlagala mjere: reforma državne uprave, lokalnih jedinica, trgovačkih društava u vlasništvu države (javnih poduzeća), mirovinskog i zdravstvenog sustava, sustava obrazovanja koje ne zadovoljava tržište rada... Ništa od toga nije napravljeno - upozorava EK. SDP i reforme su dva različita pojma! HDZ stoga finalizira sveobuhvatni Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja s uglednim bavarskim institutim IFO - za razliku od SDP-a koji plaća strane PR stručnjake kako bi spasili Milanovića od izbornog poraza. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-dok-je-sdp-ova-vlada-sotonizirala-...

Maras ionako ništa ne shvaća 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/ifo-institut-kako-od-hrvatske-stvoriti-m...

HDZ će kvalitetnim programom izvući Hrvatsku iz krize - zajedničkim radom naših stručnjaka i IFO instituta. A Vama, g. Maras, nema smisla govoriti o rješenjima jer ih Vi - ne razumijete! Točno znamo što ćemo napraviti nakon što pobijedimo na izborima - prvo ćemo početi uvažavati preporuke EK. Koja, među ostalim, navodi poticanje konkurentnosti naših trgovačkih društava, posebno izvoznika, snažno ulaganje u srednje i male poduzetnike - s posebnim modelima financiranja start up-ova - razvoj poduzetničkih inkubatora, investiranje u gospodarski rast i razvoj koji će onda podići prihodovnu stranu... Imamo čitavi niz mjera - znamo što treba napraviti! Hrvatska će implementiranjem našeg programa rasti stopama mnogo većim nego što predviđaju Milanovićevoj vladi. 

SDP prokockao šanse

Nije istina da je SDP-ova vlada napravila golemi broj izmjena zakona u korist poduzetnika, kao što to g. Maras sada tvrdi. SDP je podigao PDV na 25 posto, s 10 na 13 posto za ugostiteljske usluge, šećer, mlijeko, dječju hranu... Prestrašno! Kako ćemo postići konsenzus s ljudima koji ništa ne razumiju i ništa ne rade?! Gdje je SDP-ov plan, gdje je dugoročna vizija rasta i razvoja?! Milanovićeva vlada čitavo vrijeme baulja, luta iz jednog rješenja u neko drugo posve suprotno. 

SDP-ova vlada uopće ne razumije europske politike, nije imala ni volje ni želje da išta nauči o pristupnom procesu. Nespremna je preuzela vlast u ključnom trenutku kada smo trebali iskoristiti mogućnosti koje nam nudi članstvo u EU - izgubili smo šansu za rast i razvoj! RH je 2011. krenula pozitivnim trendovima, a SDP ju je vratio u minus. SDP kontinuirano osiromašuje zemlju - svjedočimo masovnom egzodusu Hrvata!

SDP-ov sindrom neznanja

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/iznosenjem-laznih-podataka-o-koristenju-...

Da je Vlada znala koristiti novac iz EU fondova - sada bi gospodarstvo raslo stopama višim od 2 posto. Od 1,3 milijarde eura iz fondova povučeno je svega 25 posto sredstava. Na dnu smo ljestvice po povlačenju - 2016. nas vode u siguran gubitak od 300 milijuna eura! I još ovo - 100 milijuna eura stoji neugovoreno za projekte koji bi trebali pomoći u provedbi reformi i jačanju administracije! HDZ je radio na jednom važnom cilju za RH - a to je ulazak u EU. Mi smo to odradili dobro. To je trebalo nastaviti dalje, niz reformi se provodilo. Što se tiče rada ove Vlade, problem je u tome što nisu iskoristili prilike članstva EU.