Europska pučka stranka (EPP) najsnažnija je politička grupacija u Europskom parlamentu (EP), a koliko je HDZ važan član te obitelji narodnjačkih i demokršćanskih stranaka, dokazao je i dolazak predsjednika EPP-a Josepha Daula na naš subotnji Sabor. Daul i Karamarko dosad su se više puta susretali, kako u Bruxellesu, tako i na nedavnom Kongresu EPP-a u Dublinu. 

http://hdz.hr/vijest/eu/predsjednik-hdz-cestitao-josephu-daulu

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-cijeli-karamarkov-govor-sa-sabora-hdz

Drugi počasni gost iz inozemstva bio je Elmar Brok (CDU), predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a i eurozastupnik još od 1980. godine. Samo zbog HDZ-a doletio je u Zagreb usred Sabora i pobrao ovacije publike. No prijeđimo na njihove govore.

EPP čvrsto uz HDZ-ovu listu

Joseph Daul više je puta prekidan snažnim aplauzom. Kako i ne bi nakon ovakvih uvodnih riječi: „Kao netko tko razumije vašu prošlost, prvo bih pozdravio sve hrvatske branitelje. A vi mladi, vi trebate naporno raditi kako biste opravdali tako teško stečenu slobodu!“.

- Želim vas pozvati, posebno mlade, da potaknete sve da izađu na izbore i podrže HDZ-ovu listu. Nakon 25. svibnja, Europska pučka stranka ostat će najjača grupacija u EP-u, a Jean-Claude Juncker postat će predsjednik Europske komisije. Ovim putem želim prenijeti njegove isprike što zbog ranije preuzetih obveza danas ne može biti sa svima nama na ovom velebnom skupu - poručio je Daul. 

Neće proći, kamarad Schulz!

Gromki pljesak je Daul zaslužio i kada je osudio inicijativu Martina Schulza, kandidata socijalista za predsjednika EK, koji je u slučaju pobjede najavio skidanje križeva iz javnih prostorija u cijeloj EU. No pasarán! 

Zaključno, predsjednik EPP-a posebno je pohvalio naše eurozastupnike iz mandata na isteku, uvjeren da će HDZ biti još zastupljeniji u EP-u nakon ovih izbora.

EU vrijednostima protiv neokomunizma

Želju europskih socijalista, kojima pripada i Socijaldemokratska partija Hrvatske, da se maknu križevi iz svih javnih prostorija, oštro je kritizirao i Brok. Jasno je dao do znanja da se EPP i HDZ zalažu za Europu koja se pridržava kršćanskih vrijednosti. Oduševljenje u publici izazvao je i spomen Angele Merkel, čak i prije nego što je prevoditelj stigao prevesti s njemačkog jezika:

- Ponosan sam što sam s vama i što sam gost stranke koja je omogućila Hrvatskoj slobodu i uvela je u EU. A sad mi dopustite da prenesem posebne pozdrave Angele Merkel. CDU vas u potpunosti podržava! Vaši kandidati dati će europsko lice Hrvatskoj, stari komunisti ne mogu imati glavnu riječ u ovoj prekrasnoj zemlji - jasno je poručio Brok, podigavši dvoranu na noge.