HDZ-ov eurozastupnik i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Andrej Plenković komentirao je za medije u Bruxellesu zahtjev glavnog tužitelja Haaškog tribunala da se povuče odluka o prijevremenom puštanju optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja na slobodu. Podsjetimo, prošlog je tjedna EP golemom većinom usvojio hitnu rezoluciju „Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja“ koju je inicirao eurozastupnik Plenković. Reakcija haškog tužiteljstva može se - ne bez ponosa - pripisati diplomatskom uspjehu upravo našeg eurozastupnika!  

http://hdz.hr/vijest/eu/video-usvojena-plenkoviceva-rezolucija-o-seselju...

Utjecaj rezolucije na tužiteljstvo

Cijeli slučaj eurozastupnik Plenković je, također, komentirao za HRT-ovu emisiju Studio 4, Dnevnik Nove TV te RTL Danas. Izravnim javljanjem u večerašnje emisije, Plenković je pojasnio učinak usvojene rezolucije u EP-u na reakciju haškog tužiteljstva. Ponovio je da je rezolucija sastavljena pažljivo s balansiranim porukama, koje osuđuju Šešljevu ratnohuškačku retoriku, nereagiranje službenog Beograda te zahtijevaju preispitivanje Haaga o odluci privremenog puštanja na slobodu. 

- Sigurno da je haško tužiteljstvo jedno od prvih koji su reagirali nakon usvajanje rezolucije u EP-u u četvrtak. Ono što me posebno veseli je da su argumenti - koje u svom podnesku koristi glavni tužitelj Brammertz - u cijelosti identični s argumentima koje smo iznijeli u rezoluciji. A kojih sam ja suautor, zajedno s kolegama iz Kluba EPP-a, hrvatskim eurozastupnicima te drugim eurozastupnicima. Mislim da je to važna poruka političke snage i utjecaja EP-a na druge međunarodne institucije. Ovim uspjehom smo pokazali jedan vidljivi utjecaj među kolegama u Bruxellesu, ali i hrvatskoj javnosti što sve u EP-u možemo postići. 

Srećom postoji EP!

A sva sreća da kreiranje hrvatske vanjske politike ne ovisi samo o potezima ministrici Pusić, jer bi vjerojatno cijeli slučaj ostao samo na njenoj isprici obiteljima žrtava.

- Dobro da nismo ostali na inicijalnim reakcijama ministrice vanjskih poslova Pusić koja bi bila ignorirala ovu inicijativu - kao ponašanje jednog od neuračunljivih haaških optuženika. Ovo je preozbiljno pitanje, kojemu je EP pristupio vrlo odlučno i angažirano te sam zadovoljan da rezolucija ima ekspresnog učinka. 

Očekivanje brze reakcije

Na pitanje o očekivanjima reakcije srpskih vlasti, Plenković je argumentirano istaknuo da je Šešelj govorom mržnje i unošenjem ratno-huškačke retorike u javnost, politički prostor i medije sigurno prekršio propise srpskih zakona, stoga se moglo i prije reagirati.

- Ukoliko raspravno vijeće podnese zahtjev za povratak Šešelja u haaški pritvor, očekujem vrlo brzu reakciju Haaškog suda. Tužiteljstvo ima priliku vratiti narušenu vjerodostojnost haaškog tribunala. Podsjetimo na slučaj našeg generala Markača koji je 2007. bio snimljen u lovu te je do njegova povratka na Haaški sud trebalo svega osam dana, vjerojatno je to indikativan postupak u smislu brzine reakcije u ovakvoj situaciji. Ovo što Šešelj radi apsolutno je nedopustivo.

Susret s Dačićem

Naime, sutra (danas - op.a) u EP dolazi srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, a Plenković ističe da neće skrivati nezadovoljstvo šutnjom srbijanskih vlasti na ponašanje ratnog zločinca Šešelja.

- Nemamo nikakvih problema s tim da ministru Dačiću osobno kažemo sve što mislimo. Smatram da je srpska vlast neadekvatno reagirala nakon usvajanja rezolucije. Govoriti o tome da su iznenađeni ili uvrijeđeni nije primjereno. Primjereno bi bilo jasno osuditi Šešeljevu retoriku. Ovo je bilo svojevrsno političko razotkrivanje, a moram priznati da mi je žao da se ili generalizira ili izbjegava odgovor. A siguran sam da će Srbija morati ispuniti svoje obaveze u okviru svoje suradnje s Haaškim sudom. Ovo nije bilateralni hrvatsko-srpski odnos prenešen na europski teren. Ovdje se radi o činjenici da je Srbija država kandidatkinja za članstvo u EU. Vidjet ćemo s kakvim porukama dolazi ministar Dačić.