U Europskom parlamentu jučer se  raspravljalo o tome kako primijeniti klimatski sporazum iz Pariza u 197 zemalja potpisnica te o „Proglasu iz Marakeša“ - koji je prošlog tjedna usvojen na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP22) u Maroku. U raspravi je sudjelovao i  europski povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete.

Odlučni u zaštiti okoliša

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica upozorila je na visoku razinu stakleničkih plinova u atmosferi te naglasila da su - nakon potpisivanja sporazuma u Parizu - vidljivi rezultati u zaštiti okoliša.

- Godinu dana poslije Pariza nalazimo se u novoj fazi, a to je provedba svega što je dogovoreno. Indikativna je brojka od 118 potpisnika i postignuti su rezultati, stoga smatram da je konferencija u Marakešu poslužila kao jaka politička deklaracija. No, treba uzeti u obzir i najnovije izjave „klimatoskeptika“ Donalda Trumpa. Ne vjerujem da će izvršiti što je rekao u kampanji, a u svakom slučaju mi Europljani ostajemo odlučni u zaštiti Zemlje. Nalazimo se na prekretnici i krajnje je vrijeme da smanjimo stakleničke plinove i postanemo energetski učinkoviti.

RATIFIKACIJA POČETKOM 2017.

Prema podacima iz Ministarstva okoliša, Hrvatska priprema dokumentaciju potrebnu za postupak ratifikacije Pariškog sporazuma i planira ga ratificirati početkom 2017. godine.

U „Proglasu iz Marakeša“ međunarodna zajednica pozvala je na najveće moguće zalaganje protiv zatopljenja. Pariškim sporazumom odlučeno je što treba učiniti, a razgovori tijekom COP22 usredotočili su se na to kako to učiniti. Stranke, odnosno 196 zemalja i EU, pozvale su da pojačaju financiranje projekata kako bi se spriječile najgore posljedice globalnog zatopljenja i ublažili efekti neizbježne klimatske promjene.