Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sudjelovao je danas u Bruxellesu na summitu Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije u EU, na kojem su se šefovi država i vlada te predsjednici stranaka narodnjačke opcije pripremali za zasjedanje Europskog vijeća. 

Među ostalima, na summitu su sudjelovali Nicolas Sarkozy, Mariano Rajoy, Elmar Brok, Viktor Orban, Enda Kenny, Mikuláš Dzurinda, Antonis Samaras, glavni tajnik EPP-a Antonio López-Istúriz, predsjednici EPP-a Joseph Daul, Kluba pučana u EP-u Manfred Weber, Europskog vijeća Donald Tusk, Europske komisije Jean-Claude Juncker...

Sastanak s Orbanom & Dzurindom 

Karamarko se u Bruxellesu - u pratnji međunarodnog tajnika HDZ-a dr. Mire Kovača - odvojeno sastao s bivšim slovačkim premijerom i predsjednikom EPP-ova Centra za europske studije „Wilfried Martens“ Mikulášom Dzurindom te mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. 

Nakon summita Karamarko je odgovarao na pitanja predstavnika hrvatskih medija. Karamarkove odgovore pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O POPULIZMIMA U EU

Summit je bio vrlo zanimljiv. EU se suočava s dva velika problema. Prvi, Ukrajina: napredak je postignut, a EU će sa zanimanjem, ali i zabrinutošću, promatrati implementaciju sporazuma iz Minska. Drugi, grčki sindrom: na valu populističkih obećanja dolazi se na vlast, a nakon toga se dolazi pred - zid. Pokušavam kroz tu situaciju sagledati i našu - i u Hrvatskoj registriramo populističke mjere, oprost dugova i slično, koje zadovoljavaju manju skupinu građana, ali će dugoročno svi to morati plaćati. 

Tu je pitanje - a vidimo da se radi o predizbornim aktivnostima naše vlade - da li ponuditi kratkoročno zadovoljstvo manjoj skupini građana te nakon toga nastavak agonije i loše gospodarske situacije ili ići u stvarne, korjenite, sveobuhvatne reforme, pa u početku kratko imati teže stanje, ali nakon njega zadovoljstvo u oporavku gospodarstva. 

O GOSPODARSKOM PROGRAMU & FORUMU

Svakako ćemo doći na vlast, krenut ćemo u prave i nužne reforme, a ne populističke i kratkoročne mjere. Stalno me pitate što ćemo prvo poduzeti, a ja stalno odgovaram da u suradnji s IFO institutom iz Münchena razrađujemo naš cjeloviti program gospodarskog oporavka i zapošljavanja. Vrlo smo zadovoljni suradnjom, naš je program de facto gotov - spremni smo preuzeti vlast. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-za-razliku-od-sdp-ovih-parcijalnih...

Dana 1. ožujka organiziramo veliki gospodarski forum na kojem će gost upravo biti ravnatelj IFO instituta prof. dr. Hans-Werner Sinn - jedan od najjačih europskih ekonomista. Bit će zanimljivo naš program otvarati kao školjku od 1. ožujka nadalje. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ifo-institut-kako-od-hrvatske-stvori...

Usredotočeni smo na pitanje kako poboljšati kvalitetu života u Hrvatskoj, kako zaustaviti odlazak naših mladih u svijet... I to je, rekao bih, opsesija naše stranke. S našim smo programom u potpunosti sukladni s programom europskih pučana, a to je poticanje malog i srednjeg poduzetništva - koje otvara radna mjesta. 

O PRIVILEGIRANIM MIROVINAMA

Apsolutno bih objavio informaciju koga su točno hrvatski predsjednici poslali u privilegiranu, tzv. predsjedničku mirovinu. Moramo znati zašto su neki privilegirani i zašto su zavrijedili te mirovine. 

O VUČIĆEVU DOLASKU & NERIJEŠENIM PITANJIMA 

Premijer Vučić se odazvao pozivu na inauguraciju, što pozdravljam ako je to korak prema poboljšanju naših odnosa. Priželjkujemo dobre odnose, ali Srbija će morati učiniti još neke iskorake, morat ćemo razgovarati o graničnim pitanjima, o nestalima, povratku otetoga kulturnog blaga... No ponavljam, ako je to znak dobre volje, onda ga pozdravljamo.  

O VLAHUŠIĆU & KUKURIKU „LJESTVICI“

Zar potpora SDP-a i HNS-a Andri Vlahušiću nije još jedan od paradoksa ove vlasti? Jer, istodobno prijedlogom izmjene izbornog zakona sami sebi skaču u usta. To je ta njihova uobičajena kontroverznost i kontradiktornost: pravomoćno osuđenima zabranjuju da se kandidiraju za Sabor, ali na lokalnim izborima podržavaju upravo takvu osobu. U njihovim redovima imate još nekoliko osuđenika, ali, evo, oni i dalje cvjetaju i uživaju, dok istodobno po formuli „drž'te lopova“ napadaju HDZ. A mi smo odavno istrgnuli korupciju iz svojih redova. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vlahusic-sabo-lovric-merzel-kontin...

http://hdz.hr/vijest/lokalne/video-dubrovnik-vise-nece-biti-talac-vlahus...