U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) održana je konferencija pod nazivom „Jadransko-jonska regija: Nove mogućnosti razvoja i suradnje, uloga komora i ostalih dionika“ na kojoj je jedan od govornika bio naš eurozastupnik Andrej Plenković.

Na konferenciji su sudjelovali i predsjednik HGK-a Luka Burilović, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, predsjednik Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora Rodolfo Giampieri, predsjednik Unioncamere Ferruccio Dardanello, veleposlanica Italije Emanuela D'Alessandro te brojni drugi stručnjaci i gospodarstvenici.

Prioritet u EP-u!

Plenković je u svom obraćanju istaknuo da je Hrvatska uz Italiju glavni akter u jadransko-jonskom bazenu i da dvije države najviše mogu učiniti u poboljšanju suradnje s ostalim državama Sredozemlja:

- Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu - zajedno s kolegama iz Grčke, Slovenije i Italije - interese Jadransko-jonske regije držat će u vrhu prioriteta. Radi se o svojevrsnom brendiranju područja koje je potrebno učiniti prepoznatljivijim u svijetu.

Potreban i doprinos drugih!

Iako EU do 2019. ne planira nova proširenja, Plenković je istaknuo da ne želi Kosovo i Makedoniju izvan projekata spomenute regije, pogotovo uzevši u obzir da se one silno žele priključiti toj skupini država:

- Moramo naći modalitet da kroz naše projekte poguramo i te dvije države. Cijeli koncept jadransko-jonske suradnje treba gledati i kroz koncept kulturne baštine.

Od samog početka aktivan!

Za okupljene novinare Plenković je komentirao razvoj strategije i njen značaj za Hrvatsku te podijelio svoja iskustva od njena osnivanja.

Donosimo glavne naglaske izjave eurozastupnika Plenkovića:

Sudjelovao sam na osnivanju Jadransko-jonske inicijative u Anconi te proteklih godina podupirao  stvaranje strategije EU za jadransko-jonsku regiju. Stoga očekujem da će se u trenutnom formatu s četiri članice EU i četiri države aspirantice na članstvo razvijati snažna suradnja u pripremi projekata financiranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, koji bi pridonijeli pomorskoj suradnji, razvoju turizma, očuvanju kulturne baštine, boljoj prometnoj povezanosti, zaštiti okoliša i korištenju bio-resursa. 

Sinergija strategija

Hrvatska je jedina članica EU koja je podunavska i jadranska zemlja, stoga ove dvije strategije EU predstavljaju dva prioritetna područja za snažniju vanjskopolitičku, gospodarsku i sektorsku suradnju. Smatram da Hrvatska može jadransko-jonski okvir iskoristiti za jasno profiliranje svoje jadransko-mediteranske dimenzije, angažiraniji pristup prema suradnji i trgovinskim odnosima sa Sredozemnim državama te kao pravi poticaj za razvijanje konkurentnosti. Pritom je potrebna stalna koordinacija i politička potpora kako bi se implementirali projekti u okviru strategije.

Angažman & upornost

U listopadu sam u Bruxellesu organizirao Konferenciju o Jadransko-jonskoj strategiji zajedno sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem i nizom stručnjaka koji se u Europskoj komisiji bave makroregionalnom suradnjom. Hrvatski eurozastupnici snažno će se nastaviti zalagati da Jadransko-jonska strategija bude prioritet EU, a posebno pri raspravama o proračunu EU.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/daul-plenkovic-hrvatska-moze-biti-model-drza...