U Europskom parlamentu se ovog tjedna - osim rasprave o napretku Crne Gore prema punopravnom članstvu u EU - raspravljalo i o napretku Makedonije. U raspravi je sudjelovala i naša eurozastupnica (i članica Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Makedonije) Ivana Maletić.

Osnažiti administrativne kapacitete

U svom izlaganju ukazala je, naime, na slabosti u korištenju EU predpristupnih programa pomoći - dakle, IPA sredstva.
- IPA sredstva u Makedoniji koriste se kroz centralizirani sustav, odnosno ugovara ih Delegacija EU. Makedonija je, nažalost, izgubila 70 milijuna eura - zato pozivam povjerenika Hahna da pronađe mehanizme kojima će ojačati administrativne kapacitete Delegacije, kako bi se takve situacije izbjegle u budućnosti.

70 milijuna eura za infrastrukturu

Naša se eurozastupnica osvrnula i na izbjegličku krizu te ukazala na potrebu jačanja kapaciteta upravljanja granicama i izgradnju objekata za smještaj izbjeglica.
- S obzirom na izazove upravljanja izbjegličkom krizom koji su pred Makedonijom - kojoj su neophodna ulaganja u granične prijelaze, jačanje kapaciteta u upravljanju granicama, infrastrukturne objekte za smještaj izbjeglica te sredstva za skrb - bilo bi dobro da se ovih 70 milijuna eura ipak vrati Makedoniji i omogući njihovo korištenje u te svrhe.

ZA europsku Makedoniju

Maletić je iskazala snažnu potporu početku pregovora Makedonije za ulazak u EU, a da je ova država spremna započeti pregovore, pokazalo je (i) Izvješće o napretku.
- Izvješće o napretku - i ovo Izvješće EP-a - jasno pokazuju da je Makedonija spremna za pregovore. Pred Makedonijom je mnogo posla vezano uz unaprjeđenje vladavine prava, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije, slobodu medija. To su i druge države puno kvalitetnije odrađivale u procesu pregovora, stoga ih je važno započeti čim prije.