Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu raspravljalo se o novom, četvrtom željezničkom paketu.

Naša eurozastupnica Ivana Maletić u svom je izlaganju istaknula je kako želimo modernizirati željeznički sektor u EU, učiniti ga inovativnim, potaknuti na korištenje novih tehnologija i novih poslovnih modela.

- Cilj je svim građanima osigurati što sigurnije, kvalitetnije i jeftinije željezničke usluge, što otvaranje tržišta i veća konkurencija donose.

Velike razlike u razvijenosti infrastrukture

Kako je naglasila eurozastupnica Maletić, moraju se uzeti u obzir velike razlike u razvijenosti željezničke infrastrukture koja je temelj za razvoj usluga prijevoza i upravljanja.

- Tako su, primjerice, u Hrvatskoj potrebna velika ulaganja u željezničku infrastrukturu, a tržište usluga se nije moglo razviti bez infrastrukture. Zbog toga hrvatska poduzeća u području željeznica nemaju istu polazišnu osnovu kao poduzeća u drugim državama članicama, u kojima su se ulaganja u željeznicu događala puno prije.

Primjena posebnih poslovnih modela

Maletić je pozvala Europsku komisiju da u ovom prijelaznom razdoblju omogući u Hrvatskoj primjenu posebnih poslovnih modela kojima će se ubrzati ulaganja u željezničku infrastrukturu, kao i razvoj uslužnih poduzeća, kako bi ojačana mogla ravnopravno sudjelovati na otvorenom tržištu.

Bolja socijalna zaštita radnika

Na kraju rasprave, povjerenica EK za promet Violeta Bulc zaključila je da će novim željezničkim paketom doći do bolje socijalne zaštite radnika, veće konkurentnosti ovog sektora prometa, smanjenja emisija štetnih plinova i poboljšanja pružanja javnih usluga za građane. 

https://www.youtube.com/watch?v=V3X79eLTEuA&feature=youtu.be