Naša eurozastupnica Ivana Maletić na današnjem plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu - na kojem se glasovalo o Izvješću o promicanju poduzetništva mladih obrazovanjem i osposobljavanjem - istaknula je da samozapošljavanje i poticanje mladih na poduzetništvo kroz sustavan pristup i promjene u obrazovanju može značajno pomoći u rješavanju problema nezaposlenosti.

Poticati mlade na poduzetništvo

Visoka razina nezaposlenosti u Europskoj uniji - posebice mladih - jedan je od najvećih problema s kojima se EU suočava. Eurozastupnica Maletić je, stoga, naglasila upravo važnost obrazovanja u razvijanju poduzetničkih znanja i vještina:

- Poticanje mladih na poduzetništvo - kroz promjene u obrazovanju i osposobljavanje - izuzetno je važno. Posebice u ovim trenucima kada u Europi pojedine države članice imaju nezaposlenost veću od 50 posto, odnosno svaka druga mlada osoba je bez posla.

Sve razine obrazovanja - jednako važne

Poduzetnički inkubatori jedan su od modela kako mlade uvesti u svijet poduzetništva, dok se pak poduzetnički duh osnažuje od rane mladosti. 

Maletić:

- Poduzetnički duh i pozitivna atmosfera prema poduzetništvu gradi se još od malih nogu pa je potrebno uvesti posebne programe u dječje vrtiće, osnovne i srednje škole te fakultete. Važno je mlade u strukovnim školama osposobiti za otvaranje i samostalno vođenje posla. Te studentima na fakultetima - kroz poduzetničke inkubatore - omogućiti realizaciju svojih ideja i pokretanje posla.