Već tri i pol godine upozoravamo Vladu da je neophodno otvoriti izvore financiranja malim i srednjim poduzetnicima - u prvi plan staviti poduzetništvo, gospodarstvo i otvaranje radnih mjesta. To se, nažalost, ne događa! A danas pak imamo i pogled iz Bruxellesa - istraživanje napravljeno vezano uz ekonomsku klimu - koja u Hrvatskoj u kolovozu pada! Naši poduzetnici su kontinuirano u vrlo nepovoljnom položaju u odnosu na poduzetnike u drugim državama članicama EU. Ne želimo Hrvatsku koja će biti na dnu ljestvica EU! - istaknula je, među inim, eurozastupnica i stručnjakinja za financije Ivana Maletić danas u Središnjici u izjavi za mnogobrojne medije u povodu izvješća EK o pogoršanoj ekonomskoj klimi u Hrvatskoj. Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj u kolovozu iznosio je 119,4 boda - u odnosu na 123,7 bodova u srpnju.

Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

SDP-ov antipoduzetnički mentalitet

Već tri i pol godine upozoravamo Vladu da je neophodno otvoriti izvore financiranja malim i srednjim poduzetnicima - u prvi plan staviti poduzetništvo, gospodarstvo i otvaranje radnih mjesta. To se, nažalost, ne događa! Cijelo vrijeme vidimo povremena marketinška predstavljanja pojedinih natječaja koji su vrlo mali. Imali smo priliku vidjeti natječaj za prerađivačku industriju vrijedan 8,3 milijuna kuna za srednje i male poduzetnike. Istovremeno, natječaj iz travnja - od 150 milijuna eura - ima vrlo mali broj prijava. Jesu li se u Vladi uopće zapitali zašto nema velikog broja prijava? To pokazuje da Vlada ne zna na koji način otvoriti izvore financiranja poduzetnicima! Mikro, mali i srednji poduzetnici dobivaju potporu u visini od 35 do 45 posto sredstava potrebnih za projekt, a minimalna potpora je 500.000 kuna - što znači da poduzetnik mora osigurati 600.000 kuna! Umjesto pomoći da dođu do tih sredstava, Vlada poduzetnicima stvara birokratske prepreke! Od onih koji imaju potrebnih 600.000 kuna traži se da taj novac zamrznu na svom računu do potpisivanja ugovora.

Još jedna opomena iz Bruxellesa

A danas pak imamo i pogled iz Bruxellesa - istraživanje napravljeno vezano uz ekonomsku klimu - koja u Hrvatskoj u kolovozu pada! Što nikako nije uobičajeno s obzirom na razinu ekonomskog razvoja na kojoj jesmo. Naši poduzetnici su kontinuirano u vrlo nepovoljnom položaju u odnosu na poduzetnike u drugim državama članicama EU. Vlada nije shvatila glavnu poruku koja stiže kako iz HDZ-a, tako i iz Bruxellesa - otvorite konačno izvore financiranja malim i srednjim poduzetnicima. Oni su, naime, onemogućeni u svojim poduzetničkim pothvatima. To se mora promijeniti! Kada bi se to promijenilo, ekonomska klima - kao i ocjene poslovne klime - bi išle prema gore. Po razvijenosti smo treći odozdo. Iza nas su samo Bugarska i Rumunjska - koje imaju tendenciju da nas prestignu. Ne želimo Hrvatsku koja će biti na dnu ljestvica EU!

O PROBLEMU BLOKIRANIH: VLADA NEMA KONKRETNOG RJEŠENJA!

A nakon izjave, uslijedila su pitanja novinara. Jedno od njih se odnosilo na Vladinu mjeru otpisa dugova - ukupni dug građana, naime, usprkos ovoj mjeri porastao je za 2,5 milijarde eura. Maletić je odgovorila precizno i argumentirano - to sve pokazuje da ova vlada nema konkretnih rješenja za probleme blokiranih građana.

- Ukupno smanjenje broja blokiranih građana je premalo - u odnosu na rekordnu brojku blokiranih građana, čak preko 320 000. Ovo povećanje duga rezultat je kamate, ali i novih građana koji su blokirani. Sa sve većim dugovima! Vlada nema ni sustavnih mjera ni rješenja za goruće pitanje u Hrvatskoj! HDZ je razgovarao sa Udrugom Blokirani - radimo na zajedničkom rješenju. U našem gospodarskom programu ovo je jedno od najvažnijih pitanja! Jedna od konkretnih mjera će biti ograničavanje mogućnosti daljnjeg rasta duga blokiranih građana!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nakon-sastanka-s-udrugom-blokirani-z...