Nakon što je u Njemačkoj predstavio europski plan ulaganja, potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen u ponedjeljak će ga predstaviti i u Hrvatskoj. Nažalost, nesposobna Milanovićeva vlada pokazala je da ne zna povlačiti sredstva iz EU fondova. Teško je, stoga, za očekivati da će znati privući novac iz europskog plana ulaganja teškog 300 milijardi eura, koji je u studenom prošle godine najavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Vlada ne zna koristiti EU fondove

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu i ekonomska stručnjakinja Ivana Maletić u Dnevniku Nove TV komentirala je izjave ministra Branka Grčića o „poklonjenom novcu za specifične projekte“:

- Vidimo da je Hrvatska zatvorena za bilo koji oblik investicija pa čak i one najjednostavnije i najpovoljnije, a to su europski fondovi - koji se ne koriste. Ovo je sada jedan dodatni izvor, ali kao što ne možemo koristiti druge, teško da ćemo i ovaj bez da se promijenimo.

SDP i reforme - dva različita pojma!

Podsjetimo, Ivana Maletić  je i u nedavnom gostovanju u HTV-ovoj emisiji Otvoreno upozorila na posljedice neprovođenja strukturnih reformi:

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-da-smo-povlacili-novac-iz-eu-fondova-b...

- EK je na početku 2014. predlagala mjere: reforma državne uprave, lokalnih jedinica, trgovačkih društava u vlasništvu države (javnih poduzeća), mirovinskog i zdravstvenog sustava, sustava obrazovanja koje ne zadovoljava tržište rada... Ništa od toga nije napravljeno - upozorava EK. SDP i reforme su dva različita pojma! HDZ stoga finalizira sveobuhvatni Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja s uglednim bavarskim institutom IFO - za razliku od SDP-a koji plaća strane PR stručnjake kako bi spasili Milanovića od izbornog poraza.