Nezaobilazne teme prvog ovogodišnjeg plenarnog zasjedanja EP-a u Strasbourgu su nezaposlenost mladih i žene kao poduzetnice u EU. Problem nezaposlenosti - posebice među mladima i ženama - jedan je od najvećih problema EU. Posebno je zabrinjavajući podatak stopa nezaposlenosti mladih od čak 50 posto u nekim državama članicama - među kojima je, nažalost, i Hrvatska.

Zapošljavanje. Obrazovanje. Inovacije.

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica istaknula je da se u EU traži veća fleksibilnost u obrazovanju i zapošljavanju, budući da se tržišni trendovi brzo mijenjaju. A njih mora slijediti obrazovna politika - koja treba promptno reagirati na promjene i organizirati obrazovne programe prema potrebama tržišta te se usklađivati s tehnološkim napretkom.

- Od početka svog mandata u EP-u aktivno pratim instrumente Jamstva za mlade i Inicijativu za zapošljavanje mladih te sam u nekoliko navrata tražila pomoć EK u rješavanju ovog problema. Poduzetništvo mladih i žena važan je dio političke strategije - da bi se pomoglo onima koji su suočeni s velikom nezaposlenošću i nemogućnošću profesionalnog ostvarivanja!

Žene poduzetnice

Šuica je, nadalje, naglasila da nije zadovoljavajuća stopa žena poduzetnica. A jedan od prioriteta Zajednice žena Europske pučke stranke (EPPW) - kojoj je naša eurozastupnica potpredsjednica - jest razvoj što povoljnijih uvjeta za žena u poduzetništvu.

- Poduzetništvo je ključno da bi EU ostvarivala zadovoljavajuće stope gospodarskog rasta, razvoja i razine zaposlenosti. Naziru se pozitivni koraci u europskom gospodarstvu, čemu se nadam i u Hrvatskoj, ali potrebno je uložiti dodatni napor kako bi mali i srednji poduzetnici bili inovativan izvor zapošljavanja u privatnom sektoru.

Samozapošljavanje & poticaji

Naša je eurozastupnica naglasila da je u Hrvatskoj potrebno više raditi na promociji samozapošljavanja te poticaju mladih i žena da krenu u svijet poduzetništva.

- Moramo uložiti maksimalne napore kako bi broj nezaposlenih, posebno mladih, sveli na što nižu razinu te zaustavili trend njihovog kasnog ulaska na tržište rada. Vjerujem da će ove teme biti među prioritetima nizozemskog predsjedavanje Vijećem EU, kao i prioritet našeg novog premijera Tihomira Oreškovića i Vlade Republike Hrvatske.