Voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica tijekom rasprave na plenarnoj sjednici u Strasbourgu osvrnula se na presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ) koji je odbacio tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid te protutužbu Srbije protiv Hrvatske.  

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/srpske-reakcije-svjedoce-da-im-nije-sta...

Šuica je istaknula da presuda jasno potvrđuje da je Srbija na teritoriju Hrvatske vodila zločinačku politiku odgovornu za genocidne radnje te da je agresija na našu zemlju - pokrenuta iz Beograda - bila instrument za ostvarivanje „velike Srbije“.

Odgovornost Beograda

Eurozastupnica smatra da to što Sud nije utvrdio genocid ne znači da nije utvrdio da su se u Hrvatskoj događali zločini - za koje je Srbija odgovorna:

- Žalosno je da razne nevladine organizacije u Srbiji i Hrvatskoj pokušavaju relativizirati presudu i zločine šireći tezu da „nitko nije kriv“. To jest da su „svi podjednako krivi“.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-srbija-je-bila-agresor-nitko-v...

Potvrđen legitimitet Oluje

Naglasila je da je presuda vrlo jasna - u paragrafu 246 piše da se Sud slaže sa zaključcima Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije o umiješanosti Srbije u zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj: 

- Sud nije prepoznao Vukovar, Škabrnju, Dubrovnik… - mjesta gdje su mučeni i ubijani civili te rušeni kulturni spomenici pod zaštitom UNESCO-a - kao mjesta provedbe politike uništenja, ali se zato još jednom potvrdio legitimitet vojno redarstvene akcije „Oluja“ kojom je zauvijek ukinuta tzv. krajina i osiguran završetak rata u Hrvatskoj i BiH. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/presuda-potvrdila-oslobodilacki-karakter-oluje

U EU po strogim uvjetima

S obzirom na aspiracije Srbije za članstvom u EU, Šuica je zaključila da je prošlost teret s kojim će se beogradske vlasti morati suočiti ako žele postati dio europske obitelji:

- To se odnosi na pronalazak nestalih, otvaranje arhiva bivše Jugoslavije i JNA, povrat otetih umjetnina, granicu na Dunavu, prava nacionalnih manjina, ali i ukidanje spornog zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine na teritoriju bivše Jugoslavije. A sve u cilju dobrosusjedskih odnosa, pravde i istine.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-cas-uvjeti-srbiji-cas-ne-milano...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/rastimani-orkestar-o-eu-uvjetima-srbiji-mila...