Europa je suočena s neviđenim unutarnjim i vanjskim izazovima te je okružena lukom nestabilnosti. Konflikti imaju izravan utjecaj, ali i ozbiljne posljedice po sigurnost građana jer se prelijevaju u Europskoj uniji u obliku terorizma, migracija ili dezinformacijskih kampanji usmjerenih na povećanje podjela u društvu.

O Brokovu izvješću

Tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu, voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica osvrnula se na Izvješće o provedbi zajedničke sigurnosne i obrambene politike koje je podnio Elmar Brok.

- Budućnost obrane Europske unije u političkom, ali i sigurnosnom kontekstu, ovisi o suradnji i koordinaciji država članica koje teže sigurnijoj i jačoj Europskoj uniji. Vanjskopolitički i sigurnosni izazovi s kojima se danas suočavamo, nijedna država ne može riješiti sama. Iako ovo iziskuje dublju integraciju, moramo imati na umu da samo jačanjem uske suradnje svih aktera vanjske politike možemo postići da se ciljevi i ostvare.

Nestabilno sigurnosno okruženje

S obzirom na nestabilno sigurnosno okruženje, provedbu zajedničke sigurnosne i obrambene politike potrebno je temeljito revidirati, kako bi Europska unija postala sigurnosno nezavisna.