Na plenarnoj sjednici EP-a voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica (ujedno i članica Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane) sudjelovala je u raspravi na kojoj je potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič (Slovačka) predstavio strategiju o energetskoj uniji.

Zajednička energetska politika

Eurozastupnica je pritom istaknula da podupire pokretanje projekta energetske unije - nakon više od 60 godina od osnivanja Zajednice za ugljen i čelik - no da je za to potrebno zajedničko djelovanje:

- S obzirom na fragmentirani energetski sustav u 28 država članica neophodna je zajednička politika. Nedopustivo je da neke zemlje poput Rusije koriste svoje energetske resurse u svrhu političke trgovine i pritiska.

Energetska neovisnost RH i EU  

Šuica je naglasila činjenicu da se više od 55 posto energije u EU uvozi te naglasila da realizacija projekta poput LNG terminala u Omišlju pridonosi stvaranju tržišta za opskrbu plinom:

- Infrastruktura je zastarjela, stoga mi je drago da je energetska sigurnost visoko na dnevnom redu EK. Dolazim iz Hrvatske i želim posebno istaknuti projekt LNG terminala - za koji se nadam da će se graditi na otoku Krku. Takav projekt uklopit će se u Investicijski plan predsjednika EK Jean-Claudea Junckera te će znatno pridonijeti energetskoj neovisnosti Hrvatske i EU!

Rast RH s Junckerovim planom!

Podsjetimo, prvi čovjek EK Juncker predstavio je prošle godine „Investicijski plan za gospodarski rast Europe i stvaranje novih radnih mjesta“ - cjeloviti program u iznosu od 315 milijardi eura koji će države članice postupno implementirati za poticanje rasta i razvoja gospodarstva. Namjera programa je da EU iz stabilnosti i štednje krene u pokretanje investicija, gospodarskog rasta i otvaranje radnih mjesta.  

http://hdz.hr/vijest/eu/iz-stabilnosti-i-stednje-eu-krece-u-investicije-...