Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici održana je rasprava o Rezoluciji Europskog parlamenta o Izvješću Europske komisije o Crnoj Gori za 2015. godinu, čiji izvjestitelj je Charles Tannock. U raspravi su sudjelovali naši eurozastupnici - voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica, Ivana Maletić i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković.

Otvoreno pitanje granice na Prevlaci

Šuica je naglasila da postoji napredak u području vladavine prava i usklađivanju vanjske i obrambene politike s onom EU, no ukazala je i na neka neriješena pitanja, primjerice granica na poluotoku Prevlaci.

- Crna Gora ostvaruje dobre rezultate u području vladavine prava, što je temeljni uvjet za pristupanje Europskoj uniji. Vidljiv je solidan napredak u integracijama i to je za svaku pohvalu. Posebno bih naglasila napredak u usklađivanje vanjske i obrambene politike Crne Gore s politikom Europske unije. Međutim, iako je Crna Gora otvorila 22 poglavlja, preostaje joj još puno posla. Podržavajući izvješće gospodina Tannocka želim spomenuti i ukazati na neke manjkavosti poput neriješene granice s Hrvatskom, a to je pitanje poluotoka Prevlake, zatim poštivanje odredbi o sukcesiji bivše Jugoslavije u pogledu vojne imovine, ali i osiguranje pravične naknade za žrtve crnogorskih logora. I posebnosti regije Boke Kotorske treba zaštititi.

Zajedničke europske politike

Maletić je istaknula je da je proces ulaska u EU mnogo više od samih pregovora. U prvom redu, to je demokratizacija društva i usvajanje europskih vrijednosti.
- Riječ je o demokratizaciji društva i usvajanju vrijednosti partnerstva, konkurentnosti, otvorenog jedinstvenog tržišta, zajedničkih europskih politika. Mnogo je posla pred Crnom Gorom, ali dosadašnji napredak je vidljiv, te uz pojačanu tehničku pomoć može postati i konkretniji u provedbenom dijelu.

Poštivati prava nacionalnih manjina

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković je pozdravio napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima te čestitao na pozivnici za članstvo u NATO-u. Nakon ozbiljne političke krize proteklih mjeseci, Plenković je napomenuo da je postizanje širokog međustranačkog konsenzusa o procesu europskih integracija kapitalno pitanje za daljnju stabilnost i kulturu dijaloga u Crnoj Gori.

- Očekujem od Crne Gore da poštuje prava nacionalnih manjina, osobito prava hrvatske manjine te da riješi preostala pitanja koja se odnose na raspad bivše SFRJ, procesuiranje ratnih zločina te, također, da se riješi i pitanje školskog broda „Jadran“.