Voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sinoć se iz Bruxellesa izravno javila u HTV-ovu emisiju „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet). Komentirala je pregovore o Transatlantskom trgovinskom sporazumu (TTIP) između Europske unije i SAD-a.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/za-ttip-ali-s-uskladenim-europskim-trzistem

http://www.hdz.hr/vijest/eu/suica-ek-prioritet-je-uskladiti-trziste-i-za...

Odbor za međunarodnu trgovinu EP-a prošlog je tjedna, naime, usvojio preporuke EK za pregovore o TTIP-u koji bi trebao osigurati nova radna mjesta i gospodarski rast - s obje strane Atlantika. Cilj TTIP-a je liberalizacija trgovine između EU i SAD-a - gospodarstvo EU godišnje bi profitiralo za 119 milijardi eura.

Visoka razina standarda

Šuica je istaknula da EU u pregovorima sa SAD-om neće odstupiti od visokih europskih standarda u zaštiti okoliša, poljoprivredi, radničkim pravima i drugim područjima:

- Neki TTIP povezuju s otvaranjem vrata GMO-u, ali usklađivanje propisa ne znači snižavanje kriterija. EU - kao ni EP - neće odstupiti ni milimetra od usvojenih standarda! Zadržavamo zaštitu potrošača, a pokušavamo naći rješenje za smanjenje barijera!

Građani nedovoljno obavješteni

Naša je eurozastupnica istaknula da aktualna vlast u Hrvatskoj treba mnogo više raditi na informiranosti građana o samom sporazumu.

- Milanovićeva vlada, nažalost, nije iskoristila priliku da bolje informira građane! Zbog neznanja se mistificiraju pregovori oko TTIP-a! Smatram da je o ovoj temi Vlada trebala više komunicirati da bi građani mogli donijeti ispravnu prosudbu o procesu pregovora koji je već uznapredovao, kao i sporazumu koji će - ukoliko se usvoji - uvelike utjecati na njihovu svakodnevnicu. Na nama je da predstavimo činjenice - bez uljepšavanja i interpretiranja! 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-trgovinski-sporazum-izmedu-eu-i-sad-po...

Osnaživanje EU gospodarstva

Šuica - članica Odbora EP-a za odnose sa SAD-om - neumorno ukazuje na činjenicu da će TTIP države članice učiniti konkurentnijima, otvoriti radna mjesta i potaknuti gospodarski rast. Te smanjiti cijene usluga i proizvoda. 

- Treba napomenuti da Hrvatska i EU izlaze na tržište od 800 milijuna ljudi. To je pozitivno! TTIP nije samo ekonomski, već i politički sporazum kojim će se globalno osigurati bolji položaj EU! Ovo je sporazum - za 21. stoljeće!